Naslovna Društvo Sotirovski: Iz državnog budžeta dodatnih 200 miliona za niški sport

Sotirovski: Iz državnog budžeta dodatnih 200 miliona za niški sport

0
Dragana Sotirovski foto: GP018

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski otkrila je danas, na konferenciji za medije, da je Gradu odobreno 200 miliona sredstava iz tekuće budžetske rezerve, koja če biti namenjena sportu.

Gradonačelnica je otkrila da se tokom vikenda čula sa predsednikom republike i das u razgovarali na temu pomoći niškom sportu.

„Zatražila sam dodatnu finansijsku pomoć iz budžetske tekuće rezerve, s obzirom na to da smo prošle godine budžet koji je 2020. bio 400 miliona dinara za sport, prepolovili zbog teške finansijske situacije. Predsednik je ministru finansija dao zeleno svetlo da Nišu može da uplati još 200 miliona iz tekuće budetske rezerve i nadam se da ćemo do kraja dana imati tih 200 miliona opredeljenih za sport. Nama ostaje iz našeg budžeta 200 miliona o kojima će komisija raspravljati već narednog meseca i dodeliti klubovima, a ovih državnih 200 miliona će komisija već sutra dodeliti klubovima koji su imali uspeha a to je oko 70 klubova”, rekla je gradonačelnica, pa apelovala:

“Moj apel je da se pre svega klubovi ujedine, jer mi nismo veliki grad koji može da izdrži nekoliko klubova u istom sportu, i da sledeće godine ojačamo klubove, tako da zaista budu takmičari br. 1 i da se bore za najveća odličja u našoj zemlji. Pre svega zbog teške situacije zbog kovida, klubovi će moći da opravdaju svoja sredstva, počev od septembra ove godine do 1. jula naredne godine, a onda će prvog avgusta morati da opravdaju, uz izveštaj revizora, na koji su način potrošili ta sredstva. Takođe apelujemo na klubove da plaćaju zakup i korišćenje prostora, a mi ćemo im pomoći na sve načine da, pre svega, opstanu u ligama, i da predstavljaju Niš na najbolji mogući način.”

Ona je najavila da uz to idu i rigoroznije kontrole.

“Naravno, biće rigoroznije kontrole, jer ta budžetska sredstva moraju da se pravdaju i zato apelujem na ljude iz klubova da već posle Nove godine sednemo i vidimo na koji način možemo da motivišemo i mlade ljude da se bave sportom, na koji način bi i rukovodstvo klubova trebalo bolje da radi, a i na koji nači će sportisti najbolje da proslavljaju naš Grad. Nadam se da je ovo lepo iznenađenje za sve sportiste u gradu, da ćemo imati već u narednoj godini mnogo mladih snaga, koje će braniti boje naše države, ali i grada, kao i da ćemo narednih godina vraćati nivo budžetskih sredstava na neki nivo na kom bi svi bili zadovoljni”, izjavila je Sotirovski, pa zaključila:

“U ovom trenutku je iz gradskog budžeta opredeljeno 200 miliona plus 50 miliona za sportski infrastrukturu. Za sledeću godinu planiramo kupovinu dva mini-busa od 21 sedišta, da dajemo klubovima da mogu da prevoze svoje članove i da im i na taj način pomognemo i uštedimo određenu sumu novca.”

Bilo je reči i o kriterijumu posedovanja mlađih kategorija u sportskim klubovima, prilikom raspodele sredstava.

“O tome će itetkako voditi računa komisija u januaru, kada bude opredelila onih 200 miliona. Ja sam apelovala, u slučaju kad Grad i država daju po 200 miliona, a 40 miliona je već podeljeno, da klubovi, ako

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde