Naslovna Kultura Selekcija petog pozorišnog festivala ,,Teatar na raskršću“

Selekcija petog pozorišnog festivala ,,Teatar na raskršću“

0
Pozorišni festival „Teatar na raskršću“ foto GP018
Pozorišni festival „Teatar na raskršću“ foto: GP018

Narodno pozorište Niš organizuje peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 2. do 8. septembra 2024. godine.

Selektor Festivala doc. mr Spasoje Ž. Milovanović odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski deo Festivala:

Dominik Smole ANTIGONA, režija Luka Marcen, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica Slovenija (2. septembar);

Branislav Nušić MISTER DOLAR, režija Miloš Lolić, Narodno pozorište u Beogradu, Srbija (3. septembar);

POETESA , tekst i režija Vida Ognjenović Srpsko narodno pozorište i UG Novi tvrđava teatar, Srbija (4. septembar);

Eduardo de Filipo SUBOTA, NEĐELjA I PONEĐELjAK, režija Paolo Mađeli, Gradsko satiričko kazalište „Kerempuh“, Hrvatska (5. septembar);

Ežen Jonesko, ĆELAVA PEVAČICA, režija Jagoš Marković, Centar za kulturu Tivat, Crna Gora (6. septembar);

Mišel Uelbek, ELEMENTARNE ČESTICE, režija Kris Šarkov, Naroden teatar „Ivan Vazov“, Bugarska (7. septembar);

Na zatvaranju Festivala 8. septembra, publika će moći da pogleda predstavu Borisava Stanković, KOŠTANA, režija Jana Maričić, Narodno pozorište Niš, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: duo drame, razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Cena kompleta karata glavnog programa Festivala koji obuhvata ukupno SEDAM predstava (od 2. do 8. septembra) je 4900 dinara. Prodaja kompleta počinje od 15. avgusta“

Programski savet Festivala čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona: dr Duško Ljuština, menadžer u kulturi (Zagreb, Hrvatska); Vasilka Bumbarova, teatrološkinja (Sofija, Bugarska); mr Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra (Skoplje, Severna Makedonija); mr Miloš Latinović, dramski pisac i književnik (Beograd, Srbija); dr Miroslav Radonjić, teatrolog (Novi Sad, Srbija), u skladu sa pravilnikom Festivala, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, turizmološkinja i direktor Narodnog pozorišta Niš mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, koji je ujedno direktor i selektor.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka (Hrvatska), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent ( Crna Gora).

Festival „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Festival ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde