Naslovna Aleksinac Šansa za mlade: Nauči kako da pokreneš sopstveni biznis

Šansa za mlade: Nauči kako da pokreneš sopstveni biznis

0
Akademija preduzetništva

Mladi u Srbiji imaju priliku da potpuno besplatno nauče osnove preduzetništva, zahvaljujući projektu pod nazivom “Akademija preduzetništva”, koji Asocijacija za afirmaciju kulture sprovodi pod pokroviteljstvom NCR Fondacije. Namenjen je mladim ljudima koji žele da pokrenu ili unaprede svoj posao ili ideju, a da pri tome uče od najboljih.

Prijava na konkurs za treću generaciju “Akademije preduzetništva” je u toku i trajaće do 5. februara 2023. godine. Odabrani pojedinci ili timovi, u sastavu od 3 člana, proći će kroz četvoromesečni intenzivni program.

-Reč je o potpuno besplatnom programu u kom odabrani mladi ljudi rade na razvoju svoje preduzetničke ideje i biznis plana. Dakle, pomoći ćemo im da se odvaže i pokrenu svoj biznis. Takođe, najbolji mogu stupiti u kontakt i sa potencijalnim investitorima – kažu u Asocijaciji za afirmaciju kulture.

Dodaju da je cilj ovog projekta podsticanje ekonomskog razvoja kroz osnaživanje omladine, motivisanje preduzetničkog duha, oslobađanje potencijala i inovacija, kao i razvoj znanja, veština i formi konkurentnog korišćenja digitalnih alata i savremenih poslovnih ideja.

Put od ideje do kreiranja sopstvenog biznisa je dug, pun izazova, nepoznanica, nedoumica i zamki. Najčešće je strah od neznanja i najveća prepreka, da ono u šta duboko verujemo, postane naš posao.

Svima bih preporučila da se prijave, čak i ako nemaju jasnu ideju biznisa. Mentori su tu da pomognu u formiranju ideje, razdvajaju bitnog od nebitnog. Tu su zatim sjajni, profesionalni predavači na teme koje nisam znala da su mi potrebne. I divne kolege, saputnici, koji su u istom sosu, nova poznanstava i kontakti koji su zlata vredni. Sjajna, pozitivna energija, puno smeha, puno podrške, ambicije, prosto te ponese atmosfera. Shvatiš koliko je važno da se okružiš ljudima sa istim pogledom na svet, vizijom bolje budućnosti, kreativnim i hrabrim mladim ljudima koji će sigurno menjati svet na bolje-ističe Teodora delić, prošlogodišnja učesnica, koja danas uspešno vodi svoj biznis Ostavi sećer.

Prema statistikama iz 2022. godine, 220 mladih je osnovalo svoje firme tokom 2021. godine odmah posle punoletstva, dok podatke za 2022. godinu još čekamo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde