Naslovna Društvo Sajam zimnice: Širi se miris ajvara i druge zimnice sokacima Niške Banje

Sajam zimnice: Širi se miris ajvara i druge zimnice sokacima Niške Banje

0
Sajam zimnice - Jesen u mom sokaku
Sajam zimnice - Jesen u mom sokaku foto: GP018

Danas se u Niškog Banji po drugi put održava Sajam zimnice pod nazivom „Jesen u mom sokaku”, koji organizuje Udruženje žena „Kruna” iz Niške Banje. Sajam je okupio veliki broj izlagača, a kako manifestacija odmiče, organizatori očekuju da svakim sledećim vikendom izlagača, ali i posetilaca bude samo više.

Ovo je drugo izdanje ove manifestacije, a iz Udruženja „Kruna” navode da su pored zimnice, izloženi i drugi poljoprivredni proizvodi, ali i brojne druge ručne radinosti.

Danijela Petković
Danijela Petković foto: GP018

„Negovanje tradicije i kulturne baštine nije samo vez, heklanje, tu je i nacionalna kuhinja, a mi se 21 godinu trudimo da to prenesemo i na mlađe članice. Tu su nam baš male devojčice koje uz svoje mame, bake i tetke uče pomalo da ljušte papriku, da očiste luk, i kroz taj rad i priču one uče da spremaju zimnicu, kako bi od naših predaka nasledile, tradicije, običaje i slavu”, navela je Danijela Petković, predsednica Udruženja žena „Kruna“.

Ovaj sajam će trajati do prvog vikenda u decembru, kada kreće Novogodišnji bazar.

Na Sajmu su došli izlagači, pored Niške Banje i Niša, i iz Ražnja, Gredetina, Pirota, Knjaževca, Pranjana, ali i gazdinstvo iz Zlokuće.

Slađana Mitić
Slađana Mitić foto: GP018

„Ukusi su različiti, ali kupcima se sviđa naš ajvar. Nismo doneli sve od zimnice, nešto malo, ali prelepo je ovde. Naše privredno gazdinstvo „Mitić” je iz Zlokuće u okolini Leskovca. Mogu da nas pozovu na telefon i da naruče. Šaljemo i poštom”, rekla je Slađana Mitić, koja pored ajvara nudi i pasterizovane feferone sa fetom, papriku sa medom, peglanu papriku, sremuš u kiselini i još mnogo toga.

Slađana, kao i drugi izlagači uglavnom prodaju ajvar po ceni od 900 dinara, a svi su složni da je moguće naći nešto za svačiji džep.

Dejan Stambolić
Dejan Stambolić foto: GP018

„Nije lako baviti se poljoprivredom, ali onome ko voli i nije teško. Mi smo u ovom delu Srbije najpoznatiji po dunji, sad ovde nemam rakiju, ali smo i jedini u svetu koji pravimo vino od dunje, to smo sve prodali, sada spremamo nove ture za inostrano tržište”, ističe Dejan Stambolić iz Etno gazdinstva „Stambolić” iz Ražnja.

Pored plantaža dunje, kupine i višnje, gazdinstvo se bavi i turizmom, i trenutno je u procesu renoviranja i proširenja smeštajnih kapaciteta za turiste.

Udruženjem „Vredne domaćice” iz Gredetina
Udruženjem „Vredne domaćice” iz Gredetina foto: GP018

Slađana Nikolić sa svojim Udruženjem „Vredne domaćice” iz Gredetina prvi put izlaže svoje proizvode.

Slađana Nikolić
Slađana Nikolić foto: GP018

„Kao mlado udruženje idemo tek počinjemo da idemo na manifestacije. Nosimo svoje proizvode, ručne radove, kolače i tako dalje. Spremamo slatko od dudinki, retko ko to sad sprema, ali mi čuvamo i negujemo tradiciju, pa uglavnom pravimo i stara jela, slatka, kolače”, kaže Slađana.

Prvi put svoje proizvode izlaže i Marijana Vasiljević, koja ima nameru da preraste u gazdinstvo.

Marijana Vasiljević
Marijana Vasiljević foto: GP018

„Prvi put ovako izlažem. Volim ovo da radim i ovo me ispunjava. Naš štand možda izdvaja to što imamo ajvar od zelene paprike i plavog paradjza, to nisam videla ovde. Imamo i sa plavim patlidžanom, to je pašteta”, izjavila je Marijana, koje je izložila i ajvar, peglanu i barenu papriku, ljutenicu i razne džemove.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde