Naslovna Niš SAJAM JE BIO, A NA SAJMU…

SAJAM JE BIO, A NA SAJMU…

0

Gradski Portal 018 – 0511.2018

Bio je Sajam, a na sajmu…….knjižurine, knjige, knjižice i sve i svašta pride. Sjatili se na sajam pisci, pisčići i svakojaka piskarala.I ove, kao i svih proteklih godina, povodom 63. Beogradskog sajma knjiga, pokrenuta je polemika o (ne)kvalitetu nekih izdanja koja su zaokupila pažnju domaćih medija.

Nikad više izdavača, svako može da napiše ili izda knjigu, da je izloži i prodaje na Sajmu. Za kvalitet nesumnjivo ima mesta, ali ga je bogami bilo i za nekvalitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tako se na Sajmu nađoše rame uz rame Matija Bećković i Kija Kockar. Sačuvaj me Bože i daleko bilo, ali nije – postade stvarnost. Protrljaš oči, pogledaš bolje – to je to. Bećković i Kija – na Sajmu.

I tu je kraj priče, ostaneš bez teksta – razrogačenih očiju i otvorenih usta. Priča o piscima, njihovim delima, kvalitetu napisanog, trajnoj vrednosti……..pisi propalo, nema nista od toga.

Danas piše ko stigne, šta hoće, kako ume i zna. Nema ozbiljne kritike, ocene javnosti, nema kritičkog mišljenja. Knjiga je napisana, štampana, izdata i pojavila se na Sajmu…..šta hoćes više od toga?

Bruka. Do juče nisi znao sastav za pismeni da napišeš, a danas sediš tu negde u blizini velikih pisaca i zvučnih imena i zoveš se pisac. Eeeej, imas knjigu, neko je kupuje, potpisujes je, važan si, ima te u novinama….ponelo te gradivo i već razmišljaš da pišeš novu.

Tvoja knjiga druškane moj nikome nije potrebna, niko je neće čitati, znas li to? Možda će je kupiti rođaci, prijatelji, kumovi i braća, ali ti nećes biti upamćen kao veliki, nećes ući u čitanke, niko ti ime neće zapamtiti. Ali ćes prodavati svoju knjigu, uz dobar marketing zarađivati pare….. I zvaćes se pisac.

Možda je taj kapitalizam nekome dobar, meni se uopšte ne dopada. Kako brate knjiga da bude tržišni proizvod, da se na knjizi zarađuje….kao na haljinama, kozmetici, posteljini, hrani, loncima i poklopcima?

Izvinjavam se vama dragi – ZAISTA PISCI. Žao mi je što niste u prilici da birate društvo. I volela bih, zaista bih volela da se Sajam knjiga, kao i svi drugi sajmovi, podeli: na SAJAM LUKSUZNE ROBE I ROBE SA FELEROM. Ko ima pare – kupiće de luxe robu, ko nema – zadovoljiće se feleričnom. Valjda je to tržiste, jel tako? Kupac može da bira. Shodno dzepu i ukusu. I shodno sposobnosti da napravi razliku. Pa, brajko moj, ako nisi u stanju da napravis razliku, onda i nisi za Sajam. Sedi lepo kuci i gledaj Zadrugu.

5.novembar 2018

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde