Naslovna Društvo Pune tezge čekaju kupce za Badnji dan i Božić

Pune tezge čekaju kupce za Badnji dan i Božić

0

Gradski Portal 018 – 05.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Tezge na niškim pijacama u potpuno su u koloritu Badnjeg dana i Božića, koji su na pragu. Nova godina je bila, slavilo se, ali praznik pred nama ima ne samo slavljeničku , već i duhovnu notu, duboko je u tradiciji naroda a samim tim i veće su pripreme za najradosniji dan, Božić i dan pre – Badnji dan,  kada se pali badnjak i lomi česnica. Pripreme su u zenitu jer sve mora da u kući bude spremno do sutra uveče kada se uz obavezno posnu trpezu lomi česnica. Jajveće gužve su na pijacama koje su u Nišu potpuno opskrbljene za nastupajuće praznike.

Južnog voća, oraha, lešnika, kestenja,suvog voća ima u velikim količinama, a kako kažu prodavci, cene su iste kao i prošle godine u ovo vreme. Neke su čak i niže. Banane i mandarine su jeftinije nego lane, a ostalo voće, koje se najviše i kupuje, nabavlja se po istoj ceni kao prošlog januara uoči Badnjeg dana i Božića.

Domišljati prodavci su se dosetili pa su svoju robu prilagodili, bar po pakovanju i količini, svakom džepu. Tako se koštunjavo voće,  može naći upakovano u kesicama i za 50, 100, 200 dinara ili 300 do 500 za pola kilograma, zavisi od kvaliteta i kupovne moći kupaca.  Suvih smokava, šljiva, grožđa, kajsija urma i žutog šećera ima na većinu tezgi.

„Suve šljive sa košticom koštaju 250 dinara, bez koštica 350 , smokve su 350 , kajsije su u pakovanju od 120 dinara, 200 grama urmi je 100 dinara. Ljudi tek sada počinju da kupuju, sutra i prekosutra će biti bolje,

Upakovane žute kesice koje se prodaju za mnoge su nepoznanica.

„To je žut šećer i nišador , daje se deci za zdravlje, da ih ne boli grlo tokom godine“, objašnjava Marjan koji svakodnevno prodaje južno voće i druge namirnice na bulevarskoj pijaci.

Posebno su maštoviti bili prodavci bednjaka koji su ga aranžirali u bukete, aranžmane, korpice, venčiće, vrećice, sa mnogim drugim dodacima, od kojih svaki ima svoju simboliku i značenje.

„ U buketu imamo dren, jelku, šumu, slamu, orahe, a oni  simbolizuju zdravlja, sreće, bogatstva. Ljudi kupuju ali tek je prvi dan kako smo izneli robu pa očekujemo najveću navalicu sutra i na sam dan , u nedelju. Mi aranžmane prodajemo po ceni od 50 do 150 dinara, to nije velika cena. Najskuplje su korpice koje koštaju 250 dinara. Došli smo iz Lebana i nadamo se da ćemo sve prodati“, kaže Jasmina Golubović.

Skoro na svakoj tezgu se u čašama zeleni mlado žito.

„ Žito posejemo na Svetog Nikolu i ono taman poraste za desetinu dana do ove veličine. Simbolizuje zdravlje i berićet“, kaže jedna od prodavačica na pijaci.

„Najviše se prodaju pečenke i pasulj, ali i orahe i lešnike“ kaže  Živica Blagojević.

Kilogram pečenke prodaje po 40 dinara  a pola kilograma pasulja 150 dinara. Pakovanje žita je 50 dinara a pola kilograma lešnika u ljusci 400 dinara.  Orah u ljusci je jeftiniji, 300 dinara pola kilograma. Rendanu tikvu za pitu, omiljeni slatkiš za Badnji dan prodaju u pakovanju od pola kilograma po ceni od 40 dinara

U blizini pijace nalaze se nekoliko prodavnica u kojima se može kupiti spremljena riba, glavno jelo za Badnji dan. Kako kažu prodavci od spremljene ribe se najviše traži prženi oslić. Kako prodavci tvrde prodaju ga po istoj ceni kao i prošle, ali i nekoliko godina unazad. Traže se fileti oslića, fileti soma, losos , škarpina, pastrmka, orada.

U ribarnicama ima i sveže ribe, koja je nešto skuplja, ali se i ona prodaje. Šarani, pastrmke… Po gužvama i redovima čini se da se Nišlije nisu mnogo istrošile za Novu godinu jer se kupuje sve što je u ponudi.  

Ko želi da kupi šampinjone moraće da porani jer već u podne nije ih bilo na tezgama. Danas je glavni dan za predbožićnu kupovinu pa će i najveće gužve biti na pijacama. Ali, ono što je važno robe ima. A para… uvek se nađe kada je u pitanju Badnji dan i Božić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde