Naslovna Društvo Prvi put u Srbiji:  Neša Travka „zakuvao“ čorbu od sto vrsta gljiva 

Prvi put u Srbiji:  Neša Travka „zakuvao“ čorbu od sto vrsta gljiva 

0

Čorba od 100 gljiva je bila glavno jelo na prvom Festivalu gljiva koji je održan u Nišu, a na kome se pojavilo više izlagača iz ovog regiona pa i Srbije.

Organizatori Festivala koji ima edukativni karakter su Gljivarsko društvo Niš  i Uduženje Kuća čaja, a čorbu čiji se miris širio centrom grada „zakuvao“ je u dvorištu Kuće čaja njen vlasnik Nebojša Stamenović, javnosti poznatiji kao Neša Travka.

Dok se čorba krčkala gosti i posetioci su mogli da razgledaju izložbu svežih gljiva, a na posebnom panou su se nalazile fotografije 100 vrsta gljiva koje su završile u Nešinom loncu, a kasnije i u tanjirima onih koji uživaju u ovom specijalitetu spravljenom od, kako neki kažu „šumskog mesa“.

Elem, Neša Travka je i sada napravio izuzetak i rekord, pa se u kazanu gde se čorba krčkala našlo čak sto vrsta gljiva. Sve su ubrane u okolini Niša, u našem kraju.

„Verovali ili ne i to je moguće, da se skuva čorba od sto vrsta gljiva. Već sam kuvao ćorbu u kojoj je bilo 55 vrsta gljiva, a dogodine će u lonac staviti 101 vrstu“, kaže Neša Travka koji već godinama svojim specijalitetima i zdravom hranom iznenađuje Nišlije. 

„U našem kraju raste prko 250 jestivih gljiva, ali smo mi sada odabralo sto, što sveži, što sušenih jer nekih vrsta sada nema u šumama, ali ih ima u kazanu. Po jedno parče od svake, nekih ima više nekih manje, ali je najvažnije da lepo miriše, da su ljudi nasmejani. Ova čorba ima i edukativni karakter, a ljudima želimo da pokažemo do čega sve može da se spremi ukusno jelo, a ne, kada odu u šumu oni gaze ove plodove“, dodaje Neša Travka.

Dodaje da su sada, pre samog Festivala nabrali preko 80 vrsta gljiva i one su izložene u dvorištu. Posetioci su mogli da ih razgledaju, dodirnu, pomirišu.

„Na ovaj način želimo ljudima da pokažemo da u prirodi ne postoje samo tri vrste gljiva koje oni poznaju“, dodaje Neša Travka.

A u loncu se pored gljiva našao i luk, krompir, praziluk, šargarepa, celar, paškanat. Čorba od gljiva se ukrčkala za nešto više od dva sata.

„Od pečuraka može da se napravi i slatko, i pravio sam ga. Pečurke ubacujem i u rakiju.Slatko se pravi od svežih gljiva, od bilo koje, od vrganja recimo ili neke druge, a za rakiju koristim sušene gljive. One puste  svoje sokove i rakija dobije fantastičnu aromu. Dodajem i suvo voće, obično suvo grožđe, a onda dodam i Genodermu lucidum koja je kraljica lekovitih gljiva. Ona je pravo čudo kada je zdravlje u pitanju, a raste u hrastovim šumama u našem kraju“, kaže Neša Travka.

Gljive su odlične za zdravlje ljudi, a jedna od njih je čaga koja  osim u Rusiji raste i kod nas na Vlasini. 

Gljivarsko društvo Niš je pripremilo izložbu gljiva, svežih, koje su privukle pažnju posetioca Festivala.

„Gljivarsko društvo Niš postoji od 2012.godine,  okuplja oko 40 članova i suorganizatori smo ovog lepog događaja“, kaže Srđan Lazarević iz ovog društva. „Napravili smo izložbu gljiva koje smo ubrali  u okolini Niša koja je jako bogata gljivama. Ima preko hiljadu vrsta gljiva. Naši članovi će svima koji su zainteresovani za gljive objasniti gde one rastu, kako da ih prepoznaju, kako da ih beru“.

Lazarević dodaje da na Festavalu koji je podržala i Gradska opština Medijana imaju i goste, gljivare, koji su stigli iz Valjeva, Raške, Ćuprije, Svrljiga, a sarađuju i sa gljivarima iz Grške i Bugarske. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde