Naslovna Kultura Premijera predstave „Vrana u paunovom perju“: Politička previranja i tajna ljubav kralja...

Premijera predstave „Vrana u paunovom perju“: Politička previranja i tajna ljubav kralja Milana Oberenovića u Nišu 1878.

0
Narodno Pozorište Niš
Narodno Pozorište Niš SRBIJA foto: Narodno Pozorište Niš

Narodno pozorište u Nišu najavilo je za 18. maj premijeru predstave „Vrana u paunovom perju“, adaptacije istoimenog romana autora Vladimira Vučkovića.

Roman, čija radnja se odvija u Nišu 1878. godine, kroz lik kneza, kasnije kralja Milana Obrenovića otkriva tajnu i iskrenu ljubav prema lepoj Nišlijki u periodu nakon oslobođenja grada od turske vlasti.

„Dominira tema iskrene, ali tajne ljubavi, posebno što se odnosi na predivan odnos kneza i obične gradjanke koji dobija na punoći u teškim i mutnim istorijskim okolnostima. Niš je teškom mukom oslobodjen od Turaka i još teže sačuvan kao srpski grad“, objašnjava pisac.

Uz ljubavnu priču, roman obuhvata i političke intrige, posebno kroz lik starog prote koji prolazi kroz moralne dileme i promene u političkim uverenjima.

„Druga tema romana je licemerje starog prote koji je do oslobodjenja Niša bio posvećen srpskoj ideji, a posle toga prihvata rusku ideju Velike Bugarske“, ističe Vučković.

U romanu su na poseban način opisani krupni istorijski dogadjaji, važni za Niš – Sanstefanski mir, Berlinski kongres, Timočka buna. Kroz realistički prikaz kneza (kasnije kralja) Milana Obrenovića, autor njegovu ljubav prema Srbiji i posebnu naklonost prema Nišu.

„Milan Obrenović je realno prikazan, kao vladar koji je mnogo učinio za Srbiju, a posebno za Niš, grad koji je posebno voleo“, zaključio je Vladimir Vučković.

Predstava je poverena mladom reditelju Marku Torlakovicu koji je na pravi način shvatio duh vremena u romanu i uspeo sa dramatizacijom predstave. On je uspeo da prepozna suštinske teme i složenost likova, donoseći ih u život na jedinstven način.

U predstavi će igrati brojni talentovani glumci, među kojima su Danilo Petrović, Stefan Mladenović, Marko Radojević, Bratislava Milić, Uroš Milojević, Marko Pavlovski, Danilo Milenković, Milica Dimitrijević, kao i gostujući glumci Milica Filić i Andrija Mitić.

#Kultura

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde