Naslovna Niš Porodično u biznis – Zadruga u Kamenici edukuje mlade za poslove...

Porodično u biznis – Zadruga u Kamenici edukuje mlade za poslove na selu

0
Zadruga Kamenica foto: GP018

Prva poljoprivredna socijalna zadruga “Kamenica”, osnovana 2018. godine sa osnovnim ciljem da pomogne opstanak na selu mladih poljoprivrednika i voćara i ove godine će se baviti prvenstveno edukacijom svih onih koji budućnost vide na selu, a posebno mladih.

Predsednik te zadruge Dejan Mitić istakao je da zadruga, koja sada ima pet zadrugara i četrdesetak kooperanata, nije usmerena ka tržištu, već je koncipirana kao centar za edukaciju i podršku malim proizvodjačima.

Kroz zadrugu “Kamenica”, dodao je Mitić, prošle godine je prošlo više grupa žena i mladih koji su nakon obuke planirali da započnu sopstveni mali biznis ili krenuli sa formiranjem zadruge.

Dejan Milić foto: GP018

“U toku prošle godine pomogli smo osnivanje nekoliko zadruga kao poslovnih udruženja malih proizvodjača. Pomogli smo formiranju ženske socijalne zadruge u Ražnju koja uskoro treba da počne sa prodajom crepulja i izradom džemova i slatka. Pomogli smo takodje i romskoj socijalnoj zadruzi “Ekoaktiv” u opštini Crveni Krst. Njima smo podršku pružili kroz obuku i za postupak registracije,  i sa njima sada radimo program subvencionisanog zapošljavanja u agrobniz sektoru. Pomogli smo i mladima iz Donjeg Barbeša da formiraju zadrugu “Barbešanku”, kazao je Mitić.

Zadruga je u toku prošle godine u svom proizvodnom pogonu u Kamenici, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, radila uslužnu obradu povrća i voća.

“Radjeno je slatko od jagoda, marmelada od šipuraka i peglana paprika  troje proizvodjača sa juga Srbije. Mladi povrtar iz Doljevca je doneo svoju paprika i od nje je pripremljena peglana paprika, mladić iz Tamjanice je doneo šipurak od kojeg je proizvedena marmelada, a žena iz okoline Grdelice je donela svoje jagode i od njih je napravljeno slatko”, objasnio je Mitić.

Prema njegovim rečima, u planu je da zadruga za svoj proizvodni pogon nabavi novi generator za struju i tako reši problem sa elektrosnabdevanjem, što bi zadrugarima i kooperantima  omogućilo da se pojave na tržištu sa sopstvenim proizvodom.

“Epidemija korona virusa nam je poremetila mnoge planove i sada nastojimo da to nadoknadimo. Prošle godine smo se bavili mnogim drugim stvarima vezanim za epidemiju, a ne onim što je naša osnovna delatnost. Koristili smo zadrugu kao logistički magacin i uz pomoć “Divac fondacije” podelili smo  150 vrlo vrednih paketa za samostalno stanovanje starih na selu. Bila je tu hrana, hemija i hrana za stoku, a paketi su deljeni u vreme kada stariji od 70 godina nisu mogli da izlaze iz kuće zbog epidemije”, naglasio je Mitić.

Kazao je da su tokom epidemije zadrugari iz Kamenice zajedno sa još deset društveno odgovornih zadruga radili na dezinfekciji ulica, a te zadruge su svoje proizvode, poput džemova i sokova, donirale samohranim majkama u Nišu.

Ova reportaže realizuju se uz podršku Gradske opštine Pantelej, kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2020. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde