Naslovna Društvo Položeni venci ispred Koncentracionog logora na Crvenom krstu

Položeni venci ispred Koncentracionog logora na Crvenom krstu

0
Venci Udruženje Veseli Romi i GO Crveni Krst foto: GP018

Predstavnici udruženja građana „Veseli Romi“ u logoru Crveni krst položili su vence povodom Holokausta u saradnji sa GO Crveni krst. Dogadjaj je deo desetog internacionalnog festivala „Roma Niš fest Zauvek Šaban Bajramović“.

Istoričar i kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić foto: GP018

“Drugog avgusta 1944. godine u logorima smrti zapadne Evrope ubijeno je gušenjem 4.200 Roma. Taj dan je ostao zapisan kao najmračniji u dugoj istoriji Roma, imajući u vidu da je u periodu od 1939 do 1945. godine ubijeno oko 1,2 miliona Roma po zvaničnim podacima. Ovaj dan se kao i svaki drugi dan međunarodnog stradanja obeležava i podseća nas na to da ne treba nikada da smetnemo s uma da su žrtve uvek nedužne i da treba da se sećamo njih kroz vreme” izjavio je istoričar i kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić.

“Niški Romi su bili pre rata glasači Dragiše Cvetkovića i kada je došao rat naravno da su se obratili njemu za savet. On ih je posavetovao da idu kod čoveka u Aćimovićevoj Vladi koji je bio zadužen za verska pitanja. Bogati Romi su otišli, povezali su se sa predsednikom Islamske verske zajednice za Jugoslaviju, čije je sedište bilo u Sarajevu, i tu su u Sarajevu zapravo svi dobili dokumenta kao muslimani. Ta dokumenta su kasnije doneli u Niš, pokazali okupacionim vlastima i najviše zahvaljujući njima su bili zaduženi za teške radove kopanja rake na Bubnju, održavanje puteva, ali su u velikoj meri spašeni životi. Zbog toga je kasnije, 1944. godine, veliki broj svedoka komisije za utvrđivanje ratnih zločina zapravo bio iz redova Roma” dodao je Ozimić.

Mile Petrović predsednik udruženja Veseli Romi foto: GP018

“Ove godine udruženje “Veseli Romi” sa gradskom opštinom Crveni krst obeležava sećanje na Holokaust, gde su stradali i Romi i Srbiji i Jevreji. Organizatori smo dana romske kulture, zajedno danas odajemo počast žrtvama, sutra imamo u Oficirskom domu manifestaciju gde će se pričati o holokaustu,biće izložene i knjige o Šabanu Bajramoviću, a 4. avgusta biće specijalni festival, deseti, jubilarni festival koji ćemo držati na Letnjoj pozornici. Udruženje “Veseli Romi” svake godine dodeljuje nagradu “Zauvek Šaban Barjamović” muzičarima, pevačima, piscima romske i neromske nacionalnosti” izjavio je Mile Petrović Predsednik udruženje Veseli Romi iz Niša.

Miroslav Milutinović predsednik opštine Crveni Krst foto: GP018

“Grad i Gradska opština Crveni Krst, zajedno sa udruženjem “Veseli Romi” deseti put organizuju festival Roma. Cilj ovog festivala je da afirmiše romsku kulturu, romski jezik, običaje… Gradska opština Crveni krst i finansijski i tehnički pomaže ovu manifestaciju. Samo da napomenem da na teritoriji gradske opštine Crveni Krst imamo preko 4.000 Roma, imamo izuzetnu saradnju i komunikaciju sa njima, tako da je i ovo jedan od događaja uz pomoć kojih Gradska opština Crveni krst želi da afirmiše našu romsku populaciju” izjavio je Miroslav Milutinović predsednik opštine Crveni Krst .

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde