Naslovna Uncategorized Polaganje male mature startuje danas testom iz srpskog jezika

Polaganje male mature startuje danas testom iz srpskog jezika

0
Polaganje male mature
Polaganje male mature foto: GP018

Danas počinje završni ispit za osmake, poznat kao mala matura, testom iz srpskog jezika koji startuje u 9 sati. Ovaj trodnevni ispit, koji će trajati od 18. do 20. juna, predstavlja foto-finiš za osmake i njihove roditelje, ali ni tada strepnje neće biti završene. Desetodnevni period neizvesnosti o tome u koju srednju školu će đaci biti upisani, tek sledi.


Nakon polaganja, đaci će prvo čekati preliminarne rezultate, zatim konačne, nakon čega će uslediti popunjavanje liste želja srednjih škola i smerova koje bi želeli da upišu, provera tačnosti, sve do 2. jula kada će biti objavljeni spiskovi primljenih učenika.

Testiranje i rezultati

Mala matura 2024 traje tri dana tokom kojih đaci polažu tri testa: danas iz srpskog jezika, u sredu iz matematike, a u četvrtak će polagati treći test po izboru – biologiju, hemiju, fiziku, istoriju ili geografiju. Testovi se polažu u osnovnim školama đaka, a svaki počinje u 9 sati. Učenici imaju dva sata za rešavanje 20 pitanja, ali moraju doći u školu najkasnije u 8 sati.

Đaci ne smeju napuštati prostoriju prvih 45 i poslednjih 15 minuta testa. Za izradu testova zadužen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi sadrže zadatke na sva tri nivoa – osnovnom, srednjem i naprednom.

Period između testova i rezultata

Od završetka testiranja, đaci i roditelji će iščekivati rezultate, prvo preliminarne, a zatim konačne, što uključuje i moguće žalbe. Nakon toga, đaci će popunjavati listu želja škola i smerova. Konačna odluka o upisu biće objavljena 2. jula.

Smanjenje broja učenika po odeljenjima

Ove godine, dodatnu napetost unosi odluka o smanjenju broja učenika po odeljenjima sa 30 na 28, što će smanjiti broj slobodnih mesta u atraktivnim školama i smerovima. Očekuje se da će biti potrebno više poena za upis u željene škole, ali tačan broj dodatnih poena nije poznat.

Pravila za polaganje

Na polaganje testa, učenici treba da ponesu đačku knjižicu, identifikacionu nalepnicu, grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku. Lične stvari koje nisu dozvoljene na ispitu, poput mobilnih telefona, biće odložene ispred učionice.

Saveti za učenike

Nastavnici savetuju da učenici prvo reše lakše zadatke, a zatim teže. Pre predaje testa, važno je proveriti sve odgovore i osigurati da su napisani plavom hemijskom olovkom, jer se odgovori napisani grafitnom olovkom neće priznati. Takođe, prepravljeni odgovori neće biti priznati.

Bodovanje

Maksimalan broj bodova koji učenici mogu postići je 100, od čega 60 dolazi iz uspeha u osnovnoj školi, a 40 iz trodnevnog ispita. Promene u bodovanju tokom godina dovele su do trenutnog odnosa 60+40 bodova. Minimalan broj bodova za upis u četvorogodišnje škole je 50.

Novine ove godine

Najveća novina je smanjenje broja učenika po odeljenjima, što će uticati na minimalan broj bodova potreban za upis u popularne škole. Učenici treba pažljivo da sastave listu želja, uzimajući u obzir promene u broju dostupnih mesta.

Kalendar male mature

18. jun: test iz srpskog jezika (9.00)

19. jun: test iz matematike (9.00)

20. jun: test iz izbornog predmeta (9.00)

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde