Naslovna Društvo Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću!

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću!

0
Milorad Doderović!
Milorad Doderović! foto: Lokalna fondacija

Pridružite nam se u kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa likom Milorada Doderovića, istaknutog niškog novinara, koji je preminuo 2020. godine. Kampanja se realizuje posredstvom platforme DONACIJE.RS gde svi zainteresovani mogu da doniraju.

Lokalna fondacija Niš, Udruženje novinara Srbije (UNS), porodica Doderović i mnogobrojne kolege pokreću inicijativu čiji je cilj da se oda počast čoveku koji je ostavio dubok trag u zajednici i bio veoma cenjen među kolegama na medijskoj sceni.

Ovom akcijom iskazali bismo poštovanje prema liku i delu doajena novinarstva, koji je svoj život posvetio traganju za istinom i pravdom. Realizacija ideje doprinela bi i tome da još jedna zgrada u Nišu dobije lepši izgled, čime dajemo pozitivan primer kako možemo umetnošću da ulepšavamo grad, a da pritom i pokažemo koliko cenimo istaknute pojedince u svojoj zajednici.

Namera je da se mural oslika na zidu zgrade u ulici Oblačića Rada, gde je Doderović i živeo. Idejno rešenje izgleda murala kreirao je poznati niški umetnik Eško Kurtić, a planirana površina na kojoj će se naći portret je 14 kvadrata. Zbog nemogućnosti da se mural oslika direktno na fasadnim ciglama zgrade, biće potrebna izrada i montaža tanke betonske konstrukcije (ploče) koja bi bila postavljena na zidu. Kroz kampanju želimo da obezbedimo sredstva za ploču, kao i za angažovanje umetnika za oslikavanje murala.

Uplatnica
Uplatnica foto: Lokalna fondacija

Ovo je ideja koju su predložile kolege Doderovića, uvažavajući njegov rad, a sada kreće kampanja prikupljanja sredstava za realizaciju akcije. Više informacija možete da pronađete na sajtu Lokalne fondacije Niš ili donacije.rs.

Ko je bio Milorad Doderović?

Milorad Doderović rođen je 1953. godine u selu Marovac, opština Medveđa, a od 1974 godine živeo je i radio u Nišu. Četiri decenije se profesionalno bavio novinarstvom, a od 1994. godine bio je stalni akreditovani dopisnik programa na srpskom jeziku australijskog dežavnog SBS radija. Kao član Uprave i Izvršnog odbora UNS-a aktivno se zalagao za slobodu medija i bolji položaj novinara.

Tokom novinarske karijere objavljivao je svoje tekstove u jugoslovenskim i srpskim novinama i časopisima. Dvanaest godina u niškim Narodnim novinama bio je politički komentator i urednik u DESK-u i izveštač iz saveznog i republičkog parlamenta. Jedan je od osnivača Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu. U junu 1989. godine bio je urednik niškog omladinskog nedeljnika Grafit, kada je zbog njegovog intervjua sa Momom Kaporom, 101. broj ovog nedeljnika zabranjen. Svoj prvi roman „Hodžina kći” objavio je 2018. godine u izdanju Udruženja pisaca „Sedmica” iz Frankfurta i niške agencije Svici. Knjigu „Sedma sila bez krila” je objavio 2019. godine, u kojoj je prikazao mnogobrojna iskustva i anegdote iz bogate novinarske karijere.

Preminuo je 30. decembra 2020. u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde