Naslovna Društvo Pčelari dogodine grade svoju fabriku

Pčelari dogodine grade svoju fabriku

0

Gradski Portal 018 – 06.09.2016

Savez pčelarskih organizacija Srbije počeće naredne godine izgradnju sopstvenog pogona za pakovanje meda, najavio je protekle nedelje u Nišu predsednik ove organizacije Rodoljub Živadinović prilikom dodele podsticajnih sredstava Uprave za poljoprivredu grada.

-Fabrika će biti na području one opštine ili grada koji Savezu bude ponudio najveću pomoć oko izgradnje,rekao je Živadinović i dodao da je Savez ovih dana pozvao lokalne samouprave da se izjasne na koji način mogu da pomognu gradnju fabrike meda, kroz infrastrukturu ili finansijski.

-Pogon ćemo graditi sopstvenim sredstvima i zbog toga će biti rađen po fazama, onako kako nam sredstva budu pristizala, istakao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, pčelari nameravaju da izgrade sopstvenu fabriku za pakovanje i plasman meda kako više niko ne bi mogao da ih ucenjuje.

-Ove godine su pojedini otkupljivači med od suncokreta plaćali pčelarima samo 1,5 evro po kilogramu, iako je realna cena bila 2,1 evro. Pčelari su primorani da prodaju med i po ovako niskoj ceni jer je godina bila izuzetno loša, a novac im je hitno potreban kako bi sačuvali proizvodnju i obezbedili preživljavanje pčelinjih društava tokom zimskog perioda,objašnjava Živadinović.

Vremenske prilike ove godine nisu išle na ruku pčelarima tako da bagremovog meda praktično nije ni bilo, a suncokret je dao upola manji prinos. U zavisnosti od vrste kilogram se već neko vreme prodaje po ceni od 600 do 800 dinara, ali slaba “berba” neće podmiriti neophona ulaganja.

Živadinović je rekao da ova organizacija okuplja više od 600 pčelara iz Srbije, a tokom ove godine najveću pomoć lokalne samouprave dobili su upravo niški pčelari.

-Moram da kažem da nam je izuzetno drago što je Niš pokazao veliko interesovanje za ovu granu poljoprivrede jer je ona potpuno izvozno orjentisana. S obzirom da je potražnja za medom u Evropi jako velika, posebno onog koji stiže iz ovih krajeva Srbije i Balkana, praktično sve što se proizvede može i da se izveze. Da se radi o ozbiljnim ulaganjima lokalne samouprave u pčelarstvo govori i činjenica da je četvrtina ukupnog fonda za podsticaj poljoprivrede u Nišu nemenjena upravo pčelarima. Tako je naših 33 člana dobilo u proseku po 600 hiljada dinara i to je najveći podsticaj koji su pčelari dobili u Srbiji, rekao je Živadinović.

Inače, pčelinjaci članova Saveza pčelarskih organizacaicija Srbije tokom 2015. godine, dali su oko 7 000 tona meda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde