Naslovna Društvo Pamtimo srpske heroje: Gulaš, riblja čorba i pasulj na meniju u Medoševcu

Pamtimo srpske heroje: Gulaš, riblja čorba i pasulj na meniju u Medoševcu

0
Manifestacija Pamtimo srpske heroje
Manifestacija Pamtimo srpske heroje foto: GP018

Četvrtu godinu zaredom održava se manifestacija „Borački kotlić“ kada se okupljaju biši pripadnici Vojske i proveravaju ko je danas najbolji kulinar. Borci iz Medveđe, Vranja, Niša, Medoševca i Popovca formirani u šest ekipa pokušaće da izaberu najboljeg kuvara pasulja, riblje čorbe ili gulaša.

U pitanju je četvrta manifestacija u čast boraca „Da se pamte srpski heroji“ koja se održava danas u Medoševcu.

Dejan Ćirić
Dejan Ćirić foto: GP018

„Ovo je manefestacija je zamišljena kako bi se podestili na naše kolege borce, heroje. Prvo smo ga zamislili kao Prvomajski uranak, pa smo se odlučili da se sastajemo za vikend oko Prvog maja. Svi učestvuju i svako ko želi da se druži i dobro zabavi“, rekao je Dejan Ćirić, predsednik skupštine Udruženja veterana i pripadnika Vojske Srbije.

Aleksandar Miljković
Aleksandar Miljković foto: GP018

„Danas pravimo jedan dobar riblji paprikaš a bitno je da vatra bude vesela. Dobra vatra, dobar paprikaš za koji je bitna kvalitetna aleva paprika. Pored toga što aleva treba da bude dobro mlevena kao brašno, dobra riblja čorba pravi se od šarana. Prvo upržite crni luk, praziluk, dodate avevu papriku, vodu, paradajz i na kraju riba. Paradajz se dodaje da se riba ne bi raspala. Začini se po ukusu i to je to“, kazao je Aleksandar Miljković, član Udruženja ugostitelja „Zoran Mirašević“ koji nije profesionalni kuvar ali iz velike ljubavi već deceniju i po posećuje manifestacije i takmiči se u spravljanju riblje čorbe.

Ivica Jocić spremao je danas svinjski gulaš a recept je kaže malo tajna, malo internet i malo znanje, pa kako ispadne, ali siguran je biće dobro.

Ivica Jocić
Ivica Jocić foto: GP018

„Dve vrste mesa, papričice, mora gulaš da rezni, ne mora da bude ljut. Trebaće da se kuva jedno tri sata“, kaže Jocić koji tvrdi da nije bitno ko je pobednik već da se ljudi okupljaju i druže.

Da sve bude po takmičarskim propozicijama, za žiriranje bio je zadužen vrsni niški ugostitelj.

Zoran Stamenković
Zoran Stamenković foto: GP018

„Dobra volja i dobro meso to je bitno za dobru hranu. A za ocenjivanje je potrebno da vidimo od kog mesa se prave gulaš i riblja čorba, da li je dobro posoljeno i da li je po niški meraklijski“, kaže uz osmeh Zoran Stamenković, vlasnik nekoliko niških kafana.

Manifestacija Pamtimo srpske heroje
Manifestacija Pamtimo srpske heroje foto: GP018

Jedno je sigurno druženje uz dobru hranu uvek ostane upamćemo, ako to spremaju borci i prijatelji onda to ima posebnu težinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde