Naslovna Društvo Otvorena izložba radova dece sa autizmom “Crtežom ti pričam 2” u Oficirskom...

Otvorena izložba radova dece sa autizmom “Crtežom ti pričam 2” u Oficirskom domu

0
Izložba Crtežom ti pričam foto: GP018

U organizaciji Udruženja „Akord media“, Gradskog udruženje za pomoć osobama sa autizmom Niš, u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša i Lions klubom, sinoć je u Oficirskom domu svečano otvorena izložba radova dece sa autizmom, pod nazivom “Crtežom ti pričam 2”.

Katarina Jovanović, koordinator likovnih i kreativnih radionica u Nišu, ali i idejni nosilac izložbe, rekla je da rad sa ljudima sa autizmom nije težak, da zahteva i edukaciju i napor i trud, ali da je sam rezultat jako lep.

Katarina Ivanović foto: GP018

“Moji dragi volonteri i ja zajedno sa našom decom večeras poklanjamo gradu Nišu predivne crteže koji su nastali u gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom i ovim putem želim svima da se zahvalim što su došli i što su ispoštovali ovaj za nas jako bitan događaj. Ovde je stalo oko punih 6 i po godina rada i truda, ceo život nečiji je stao u ovim crtežima. Ovo radim verovatno iz ljubavi, ne znam zašto, ali ovo je jedan novi svet za mene, pun tajni, ali i pun emocija, drugačiji, jedinstven, tako da zaista to je jedini motiv zašto sam ovde. Nadam se da ćemo vrlo brzo napraviti novu izložbu, jer radimo stvarno punom parom i radionice se održavaju i očekujemo novu izložbu. Mislim da o svemu dovoljno govori sam naslov izložbe, koja kaže “Crtežom ti pričam”, tako da oni pričaju crtežom, ali na jedan drugačiji način, jedan umetnički način. Sve u životu ima dve strane, i lepo i ružno, kada bi gledali samo jednu stranu, gledali bi samo nešto drugačije. Ovo je lepša strana autizma i neka tako ostane barem večeras”, zaključila je Katarina Jovanović.

Jovan Milić, predsednik Kancelarije za mlade grada Niša, rekao je da Niš šalje snažnu poruku o neophodnosti formiranja registra osoba koje su obolele od autizma.

Jovan Milić foto: GP018

“Mi smo srećni da smo kao Kancelarija za mlade sa gradom bili u prilici da podržimo održavanje jedne ovakve izložbe. Srećni smo da je večeras puno ovde mladih ljudi u Oficirskom domu i negde jako važno da Kancelarija za mlade zapravo radi sa svim mladim ljudima iz našeg grada. Ja mislim da smo na dobrom putu, ali kažem neka poruka večerašnje izložbe bude da je važno da se što pre usvoji taj nacionalni registar osoba koje su obolele od autizma i da se na neki način sistemski pomogne osobama koje su obolele od autizma i njihovim roditeljima”

Da je za osobe sa autizmom i za njihove roditelje najvažnije formirati nacionalni registar osoba sa autizmom, potvrdila je i Ana Lazarević, zamenik predsednika gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Ana Lazarević foto: GP018

“Taj registar će biti velika stavka u našoj borbi za decu sa autizmom, jer konačno će i deca i roditelji dobiti najpre odgovor na pitanje šta radimo posle kada roditelja ne bude. To je najveći problem roditelja. Najveći korak koji će značiti za roditelje dece obolele sa autizmom jeste Centar za smeštaj dece. Pre svega, u tom centru deca će imati odgovarajuće tretmane koji će pre svega poboljšati njihov život, njihove funkcije, a samim tim roditelji će biti spokojni”, objasnila je Ana Lazarević.

Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović, istakla je da Niš već ima podatke o broju dece sa autizmom u Nišu i da su ta deca aktivna preko udruženja roditelja dece sa autizmom, ali i kroz centar Mara.

Dušica Davidović foto: GP018

“Ono što ja mogu da kažem je da zaista u Mari posebna grupa koja radi sa decom sa autizmom radi sjajno i jako je važno da prepoznate autizam, to jest lekari kad prepoznaju autizam i roditelji, da se što pre jave stručnim licima i da što pre krene da se radi sa tom decom, jer kada krenete od najranijeg detinjstva da radite sa tom decom, možete izvući maksimum. Upravo večerašnja izložba pokazuje taj njihov svet, svet u njihovoj glavi i svet u kome oni žive. Ne možemo govoriti o autizmu, jer iskreno njega nikad niko nije dokučio i ne znamo šta je uzrok nastanka autizma, ali svakako možemo pomoći. Kada govorimo o Centru koji ste pomenuli, mi smo negde razmišljali da imamo tačnu bazu podataka o broju dece sa autizmom, broju dece sa daunovim sindromom i sa svim stepenima invaliditeta na teritoriji našeg grada da bismo upravo preko naše resorna komisije koja postoji u našem gradu i sa nastavnicima u redovnom i specijalnom obrazovanju što lakše mogli da usmeravamo decu u regularnom ili specijalnom obrazovanju ili da ih upućujemo u centar Mara”, kazala je zamenica gradonačelnice.

Otvaranju izložbe, pored brojnih uticajnih ljudi, prisustvovali su i članovi Lige džentlmena iz Niša.

Željko Petrović foto: GP018

“Pa mi nismo odskora u ovoj priči, pratimo i plave nedelje sa tom decom autističnom i bolesnom decom. Bajkeri ko bajkeri, uvek se organizujemo da im odnesemo i novogodišnje poklone i da ih uveseljavamo. Moj klub pripada jednom evropskom klubu koji se bavi humanitarnim radom i organizujemo pomoć svuda gde treba. Po projektu je još ranije trebalo da dovezemo humanitarnu pomoć za Klinički centar, za ustanovu Mara, ali je korona napravila problem. Svaki put kad nas pozovu mi izlazimo sa motorima i sa decom se igramo i, šta više, ta autistična deca su nas lepo primila, imamo slike sa njima, sednu na motor da ih provozamo malo u krug, ona nas prihvataju”, istakao je Željko Petrović, predstavnik Lige džentlmena iz Niša.

CRTEŽOM TI PRIČAM 2

Izložbu “Crtežom ti pričam 2” čini preko 25 najboljih, od blizu 1000 radova, koje je koordinatorka odabrala u saradnji sa velikim brojem volontera i 40 učesnika radionica. Svi zainteresovani mogu pogledati radove u Oficirskom domu do 27. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde