Naslovna Društvo Otvoren rekonstruisan Trg Dragutina Matića u Gadžinom Hanu

Otvoren rekonstruisan Trg Dragutina Matića u Gadžinom Hanu

0

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u prisustvu načelnice Nišavskog upravnog okruga Dragane Sotirovski i rukovodstva opštine Gadžin Han otvorio je rekonstrusan Trg Dragutina Matića u centru mesta.

U rekonstrukciju trga koji nosi ime proslavljenog Solunca, i koji je poslednji put rekonstruisan pre 20 godina, uloženo je 16,5 miliona dinara od kojih je 11,5 miliona obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave a preostalih pet miliona je dala opština.

Ministar Branko Ružić istakao je da su sredstva iz Fonda za lokal za 2018. godinu u iznosu od 11,5 miliona dinara realizovana, u saradnji sa opštinom Gadžin Han.

„To je jedan od pozitivnih primera da je u prethodne dve godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uspelo da plasira više 800 miliona dinara za različite projekte širom Srbije, koji su se ticali infrastrukture, uvođenja elektronske uprave, kulturnih i sportskih manifestacija ili preventiva od elementarnih nepogoda. Smatram da je veoma značajno da su male opštine poput Gadžinog Hana dokazale veliku marljivost i osposobljenost da apliciraju sa ispravnom projektno-tehničkom dokumentacijom“.

Ministar Ružić je potencirao da je ove godine Fond uvećan za 50 odsto i da je gotovo 500 miliona dinara stavljeno na raspolaganje svim opštinama i gradovima širom Srbije.

„Ukupno 77 projekata je opredeljeno, sredstva su već podeljena, a projekti su u velikom broju u fazi realizacije. Za žitelje Gadžinog Hana je važno da smo zahvaljujući našem programu za lokal u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i UNDP-em obezbedili 30 miliona evra za sledeće dve do tri godine“.

Predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković istakla je da će jedna od narednih investicija u Gadžinom Hanu biti unutrašnja rekonstrukcija zgrade opštine. Vrednost tog projekta je 40 miliona dinara.

„ Spremili smo tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade. Planiramo i dogradnju vrtića jer postojeći kapaciteti nisu dovoljni za prihvat dece. Raduje nas što se broj novorođene dece povećava“ rekla je predsednica opštine Marija Cvetković.

Opštini Gadžin Han potrebna je rekonstrukcija vodovodne mreže a opština je spremna da u pojedina sela, gde su najizraženiji problemi sa vodovodnom mrežom i kanalizacijom, uloži sredstva za promenu vodovodnih i kanalizacionih cevi .

„Imamo 34 sela, 325 metara kvadratnih prostora na kojima su stare vodovodne mreže. Mi smo uradili studiju za rekonstrukcijuvodovoda u četiri sela. To bi koštalo oko dva miliona dinara. U planu je rekonstrukcija kanalizacione mreže u dva sela, Marina Kutina i Grkinja“, objasnila je Cvetković.

Na zatvorenom sastanku za novinare načelnica okruga Dragana Sotirovski razgovarala je sa ministrom Brankom Ružićem i o neophodnosti njegove posete Nišavskom upravnom okrugu. Kako je rekla, na Savetu Nišavskog upravnog okruga svi predsednici lokalnih samouprava Nišavskog okruga i pet gradskih opština Grada Niša saglasili su se sa potrebom da ministar Ružić obiđe Nišavski upravni okrug.

Ministar Branko Ružić, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednica opštine Gadžin Han Marija Cvetković sa saradnicima obišli su pogon „Resora“ u kome se proizvode komunalna vozila. Ministar se upoznao sa uspešnim preduzećem koje godinama posluje u Gadžinom Hanu i zapošljava veliki broj ljudi iz ovog mesta i okoline.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde