Naslovna Društvo Otvoren gastro-turistički festival. Specijaliteti iz cele Evrope na niškom keju

Otvoren gastro-turistički festival. Specijaliteti iz cele Evrope na niškom keju

0
Gastro-turistički festival
Gastro-turistički festival foto: GP018

Na amfiteatru na keju kraj Nišave danas je otvoren 12. Međunarodni gastro-turistički festival, manifestacija koja tradicionalno okuplja ljubitelje gastronomije i turizma iz zemlje i regiona. Oko 350 takmičara danas i sutra će se nadmetati u spremanju modernih, ali i tradicionalnih jela.

U Niš su se okupili kuvari iz cele Srbije i bivših republika Jugoslavije, ali i iz Rumunije i Holandije.

Petar Majstorović
Petar Majstorović foto: GP018

„Cilj festivala je da spojimo što više nacija i da pokažemo nacionalnu kuhinju Srbije. Nišlije su veliki domaćini, to je carski grad i želimo da pokažemo da je lepo druženje ovde. Od 14 časova ispred Oficirskog doma je posluženje vojničkog pasulja. Ima oko hiljadu porcija, to je za sve građane Niša. Posle ocenjivanja žirija, građani će takođe moći da probaju i gulaš”, ističe Petar Majstorović, koordinator takmičenja.

U okviru festivala održaće se brojna kulinarska takmičenja u disciplinama kao što su priprema riblje čorbe i ribljeg paprikaša, jela od ribe i mesa, nacionalnih jela, kao i takmičenja u pripremi paste, rižota, pice, roštiljskih specijaliteta i jela na otvorenoj vatri poput gulaša, pasulja, kupusa i jela od pečuraka.

 

Nebojša Mitrović iz Švedske asocijacije kuvara i jedan od 33 člana internacionalnog žirija, ističe da je srpska kuhinja jedna od najboljih u Evropi.

Nebojša Mitrović
Nebojša Mitrović foto: GP018

„Ja sam švedski kuvar, mada sam tokom godina od oca, majke i babe pokušavao da pokupim šta mogu. I dalje učim, ne mogu da kažem da sam perfektan sa našom hranom. Šveđani imaju čudne ukuse, vole da mešaju slatko i slano. Na primer kad bi u pljeskavicu stavio džem od ribizle. Zato kad dođu u Srbiju oduševe se. Zna se ko ima jednu najboljih kuhinja u Evropi”, kaže švedski kuvar rodom iz Pirota.

Gastro-turistički festival - žiri
Gastro-turistički festival – žiri foto: GP018

Festival je podeljen u kategorije za juniore i seniore, čime se pruža prilika i mladim kulinarskim talentima da pokažu svoje veštine i kreativnost. Mitrović kaže da žiri nije strom prema mladim kuvarima, a čuveni srpski kuvar Milijan Stojanić kaže da je učešće mladih kuvara najvažnija stvar na ovom festivalu.

Milijan Stojanić
Milijan Stojanić foto: GP018

„Iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika „Zoran Mirašević u prethodnih 12 godina okupili su i doveli u Niš elitu od kuvara. Najbitnije je da se ovde pojavljuje veliki broj mladih, što znači da stare kolege, koje su uradile svoj deo posla u životu, generacijski prenose s kolena na koleno. Veliki je broj mladih učesnika iz balkanskih zemalja, ima ih i iz drugih zemalja. Ovde u Nišu pokazuju šta se unapredilo u gastronomiji, kako se prate trendovi, kako se razvija turizam i ugostiteljstvo”, navodi Milijan Stojanić.

On ističe da država mora više da stimuliše mlade kad je u pitanju kulinarstvo, jer, kako navodi, veliki novac se uloži u njihovo osposobljavanje, a oni kasnije odu u neku drugu zemlju zbog boljih primanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde