Multifunkcionalni objekat, koji je finansiran kroz projekat Evropske unije EuPROPlus, otvorio je svoja vrata kako za turiste i posetioce koji žele da probaju hranu sa juga Srbija, tako i za učenike Ugostiteljske škole.
Uz podršku Gradske opštine Pantelej i fondersku podršku organizacije EuPROPlus, koja finansira projekte lokalnog ekonomskog razvoja, Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika Niša, realizovalo je projekat Degustaciono-edukativnog centra Niš.
Zainteresovanim posetiocima i turistima biće prezentovani „Zalogaji juga“, kao deo vredne i nadaleko poznate kulinarske tradicije ovog kraja i čitave jugoistočne Srbije.
Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministarke poljoprivrede, navodi da je ovo važan korak ka plasiranju brendiranih proizvoda iz Srbije u svet.
„Srbija proizvodi jako kvalitetne i zdrave proizvode i do sada smo imali problem da te proizvode da ih geografski brendiramo. Ovaj projekat je veoma dobra stvar da se krene snažnije u to i da se naši proizvodi prodaju svuda u svetu. To je cilj, da se brendirani proizvodi sa juga Srbije prezentuju u svetu“, navodi Bogićević.
Otvaranju je prisustvovao i predsednik Skupštine dr Boban Džunić. On je naveo da će ovaj Centar pospešiti turističke potencijale.
„Ovo je prvi centar ove vrste koji je otvoren u Republici Srbiji i po nečemu je grad Niš prvi. Grad Niš će na ovaj način pospešiti turističke potencijale. Niš je poznat po dobroj hrani, kao i jug Srbije. Svedoci smo koliki je broj turističkih radnika koji učestvuje u ovom projektu i ja sam zahvalan ovom udruženju za sve šta su radili u proteklim godinama“, izjavio je Džunić.
Iz Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika navode da je cilj otvaranja Degustacionog centra umrežavanje lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja kako bi se plasirali brendovi sa juga Srbije širem spektru posetilaca.
Ančica Dimitrijević iz ovog udruženja navodi da će biti otvoren i jutjub kanal, koji će pomoći u prezentovanju svega onoga što se radi u okviru Degustacionog centra.
Nataša Stanković predsednica Opštine Pantelej kaže da će ovaj objekat puno značiti učenicima Ugostiteljske škole, koji će u ovom objektu zajedno sa svojim profesorima održavati kulinarske radionice.
Evropska unija je kroz program EePROPlus izdvojila 55 hiljada evra za ovaj projekat.