Naslovna Niš Opozicija: Moraju da se ponove izbori na dva biračka mesta, GIK nije...

Opozicija: Moraju da se ponove izbori na dva biračka mesta, GIK nije donela nijednu nezavisnu odluku

0
Predstavnici ujedinjene opozicije
Predstavnici ujedinjene opozicije foto: GP018

Predstavnici ujedinjene opozicije traže da se na dva biračka mesta ponove izbori, jer, kako tvrde, postoje nesumnjivi dokazi da je prekrajana izborna volja građana. Ističu da su na dva biračka mesta prepravljani glasovi, kao i da glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare udruženo su pozvali da se na ponovljenim izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Medijana glasa za listu „Ujedinjeni – Nada za Niš“, kojoj nedostaje stotinak glasova za još jedan mandat.

Opština Medijana foto: GP018
Opština Medijana foto: GP018

Dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana još jednom je istakao da je opozicija dobila 3.332 glasova više, a sa svim opozicionim listama koje nisu prešle cenzus ta razlika iznosi i oko 7.000 glasova više. Tvrdi i da postoje dokazi za falsifikovanje, na bar dva izborna mesta i traže da se ti izbori ponove.

Predstavnici ujedinjene opozicije
Predstavnici ujedinjene opozicije foto: GP018

„Biračko mesto 10 na Medijani mora da se ponovi. Zbog ovoga neko mora da odgovara. Pozivam Sud da radi svoj posao i da podigne krivične prijave protiv NN lica, koja su falsifikovala zvanični dokument sa jednog izbornog mesta. Ukupan broj glasača je bio 841, Ruska stranka imala 5, a ako uporedite sa zapisnikom RIK-a 841 je prepravljeno na 854 i petica u šesticu, zbog ovoga neko mora da odgovara“, ističe Milić.

Milić dodaje da izbori moraju da se ponove i na biračkom mestu 18 u Medijani, jer na tom mestu, prema njegovim rečima, glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su glasovi bili zaštićeni sa markicom koja bi trebalo da garantuje zaštićenost podataka.

„Zbog ovog prekršaja se sa razlogom ponavlja glasovi na biračko mestu 14 i 16 na Medijani. Ne može da vlada jedno pravilo za opštinske izbore, a drugo pravilo za gradske izbore“, dodaje Milić.

Ujedinjena opozicija je pozvala sve građane da na ponovljenim izborima za Medijanu na glasačkim mestima 14 i 16 glasaju za listu „Ujedinjeni – Nada za Niš“, jer ovoj listi nedostaje nekoliko stotina glasova da dobije još jedan mandat, čime će se potvrditi izborna volja građana na Medijani, a većina u Skupštini će biti još veća, ističu.

Đorđe Stanković iz koalicije „Biramo Niš“ rekao je da GIK kao nezavisna institucija nije donela nijednu nezavisnu odluku, i da su morali da zovu i dobijaju uputstva.

Đorđe Stanković
Đorđe Stanković foto: GP018

„Očekivali smo da odbiju naše prigovore iako su bili jasni i razložni. Ovo sada je otišlo na Viši sud i Viši sud mora da legitimno odlučuje bez pritisaka i pritisaka na druge institucije. Danas očekujemo odluku Višeg suda, sutra do 10 ujutru imaju rok da donesu odluku vezano za biračko mesto 18, a u petak ćemo dobiti odluku za biračko mesto 10. Očekujemo da se izbori na ova dva biračka mesta ponove“ – rekao je Stanković.

On je pozvao sve građane da se u nedelju okupe u 21 sat na keju kod spomenika Šabanu Bajramoviću da proslave to što je oslobođena Medijana.

Dr Milić je najavio da će nadalje imati redovne konferencije za štampu, kada budu stigle odluke suda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde