Naslovna Niš Opozicija: Koristeći teror većine, Gradska izborna komisija odbacila prigovore opozicije

Opozicija: Koristeći teror većine, Gradska izborna komisija odbacila prigovore opozicije

0
Predstavnici opozicije u Nišu
Predstavnici opozicije u Nišu foto:B.Ljubisavljević
Predstavnici opozicije u Nišu najavili su danas da će podneti žalbe na 23 do sada objavljena rešenja Gradske izborne komisije o odbijanju i odbacivanju njihovih prigovora na birački materijal, ali da se još ne zna šta je sa devet prigovora za koje je predsednica GIK-a Danijela Milićević sinoć saopštila da je o njima „jednoglasno odlučeno“.

Advokatica Dragana Milutinović rekla je u ime četiri opozicione liste da niko ne može sa sigurnošću da kaže šta je predesednica Gradske izborne komisije sinoć rekla, što je neshvatljivo.

„Tih devet jednoglasno usvojenih, doneti odluka, ne znamo na šta se odnosi. Još ništa nije obvjavljeno na sajtu Republičke izborne komisije i možemo samo da nagađamo, čime se ne bi smo bavili. Ono što je sigurno u ovom trenutku da je Gradska izborna komisija imala zakonsku obavezu, da ukoliko postoji naznaka da je došlo do teške greške, kakva jeste na biračkim mestima broj 18 i broj 10 na Medijani, otvori sama te džakove, prebroji glasove, utvrdi činjenično stanje i poništi izbore. Oni to nisu uradili, odbacivali su kao nerazumljive, kao nepotpune, kao neosnovane, što nema blage veze sa životom, a kamoli sa zakonom“, istakla je Milutinović na konferenciiji za novinare.

Ona je dodala da očekuje da žalbe opozicije na rešenja GIK-a pred Višim sudom budu usvojene i da konačno Srbija pokaže da ima „kakvu takvu“ državu.

Miloš Nešić, predstavnik koalicije „Biramo Niš“, istakao je na konferenciji za novinare da Gradska izborna komisija nastavlja sa opstrukcijom izbora i da je pod izgovorom nepostojećih tenničkih grešaka, koristeći se terorom većine, odbacila prigovore opozicije.

Miloš Nešić,foto:B.Ljubisavljević

Naravno, nisu zalazili u suštinu. Mi smo naveli da je bilo pre svega prekrajanja zapisnika, da je bilo više glasačkih listića od onog broja koji je utvrđen uvidom u birački spisak. To su vrlo teške povrede izbornog procesa. Njih nije interesovala volja građana, interesovalo ih je da opstruišu ovaj proces i oni su to odbacili. Tim povodom smo i pisali žalbe. Očekujemo da će Viši sud u Nišu u jako kratkom postupku odbaciti sve što su oni doneli, odnosno usvojiti naše žalbe i naterati GIK da se ponaša u skladu sa zakonom“, izjavio je Nešić.

On je rekao da su predstavnici opozicije pokušali u subotu uveče da predaju žalbe, jer je GIK dužna da ih primi u svakom trenutku, pogotovo kada su u pitanju izborni procesi koji zavise od zakonom predviđenih rokova, ali je GIK to odbio i odložio prijem žalbi za nedelju jutro.

Milena Vakić je u ime grupe građana „Dr Dragan Milić“ rekla je da su prigovori te izborne liste odbijeni.

„Mi i dalje smatramo da su oni osnovani i da GIK nije primenila pravne propise onako kako je trebala po zakonu. Iz tog razloga pripremamo žalbe koje ćemo uložiti Višem sudu u Nišu. Očekujemo od Višeg suda da će primeniti zakon i da će uvažiti sve naše žalbe. Viši sud ima rok od 72 sata od kada njemu bude dostavljen sav izborni materijal, a GIK ima 24 časa da njima dostavi sve naše žalbe. Rokovi su kratki, mi ćemo ispoštovati to, da bi proces bio što brži i što brže se završio“, rekla je Vakić.

Svetlana Radovanović, nosilac liste „Ujedinjeni – Nada za Niš“ izjavila je da će se opozicija boriti do kraja za poštovanje izborne volje građana.

„Dva biračka mesta, broj 14 i broj 16 na Medijani su poništena. Svesni smo te velike krađe, ali molim građane Niša da izađu na ponovljene izbore i da ih pobedimo za još neko odborničko mesto. Tako će opozicija imati još neki mandat i najzad će Niš biti slobodan“, izjavila je Radovanović.

Dušan Anđelković, predstavnik pokreta „Kreni promeni“ istakao je da opozicija insistira na pravnom putu u razrešavanju stanja koje je u Nišu nastalo.

„Iscrpećemo sve pravne mogućnosti i pokazaćemo, ja se nadam, svi se nadamo, da pravni poredak postoji i da će pravna država postoji. Odluka je da iscrpimo sve pravne mogućnosti, pa ćemo tek onda razgovarati o nekim naknadnim koracima“, naglasio je Anđelković.

Predsednica niške Gradske izborne komisije (GIK) Danijela Milićević saopštila je večeras da je GIK odlučila jednoglasno u vezi devet prigovora opozicije, dok je ostale prigovore većinom glasova odbacila ili odbila. Ona međutim nije precizirala da li je pomenutih devet prigovora prihvaćeno ili odbijeno.

„Rok za odlučivanje još uvek teče. Sutra je sednica GIK, nakon čega ćemo vam se obratiti novim saopštenjem“, kazala je Milićević.

Ona nije pojasnila da li je svih 35 prigovora opozicije na birački materijal odbijeno, s tim što je devet odbijeno jednoglasno, a ostali većinom glasova, ili je devet prihvaćeno, a 26 odbijeno.

Do kraja jučerašnjeg dana GIK je odbacila i odbacila 24 prigovora opozicije uglavnom uz obrazloženje da su nerazumljivi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde