Naslovna Društvo Oglasili se UKC i Fakultet: Dr Milić nije žrtva, koristi ovu situaciju...

Oglasili se UKC i Fakultet: Dr Milić nije žrtva, koristi ovu situaciju za političku afirmaciju

0
Medicinskog fakulteta u Nišu
Medicinskog fakulteta u Nišu foto: GP018

Nakon što je Komisija za pisanje izveštaja utvrdila da profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić „ne ispunjava uslove za sticanje zvanja redovnog profesora“, diglo se mnogo prašine na relaciji dr Milić s jedne strane i Klinički centar i Medicinski fakultet s druge. Upravo su Fakultet i UKC zajedno održali konferenciju za novinare.

Dr Milić je konkurisao za izbor u više zvanje na konkursu raspisanom oktobra prošle godine, od kada su formirane dve Komisije za pisanje izveštaja, a izgubio je posao jer mu je istekao radni odnos na određeno vreme koji je zasnovao kao vanredni profesor.

prof. dr Dobrila Stanković Đorđević
prof. dr Dobrila Stanković Đorđević foto: GP018

„Komisija je bila u obavezi da u roku od 30 dana preda Fakultetu izveštaj. Komisija je predala prvi izveštaj na vreme, ali nije imala dovoljan broj potpisa većine članova Komisije. Drugi izveštaj nije predat na vreme u skladu sa Pravilnikom Univerziteta, tako da oba izveštaja nisu bila pravno valjana. Prema tome, apsolutno je neistinita tvrdnja dr Dragana Milića da je izveštaj prve komisije samovoljno poništen. Međutim neobično je da tri redovna iskusna profesora iz te Komisije nisu predala izveštaje na vreme“, navela je prof. dr Dobrila Stanković Đorđević.

Nakon toga je formirana nova komisija, koja je dala negativan izveštaj, sa, kako kaže dekanica, ozbiljnom argumentacijom zašto dr Milić ne ispunjava uslove. Ona je demantovala navode da nije poštovala rokove u izbornom procesu.

Izborni proces je još u toku, potrebno je da se Izborno veće oglasi o negativnom izveštaju, a zatim će svoj sud dati i nadležni organi Univerziteta.

„Prestanak radnog odnosa dr Milić i njegov izbor nisu apsolutno povezani sa njegovim političkim angažovanjem, osim što, po mom ličnom mišljenju, dr Milić koristi ovu situaciju za svoju političku afirmaciju“, dodaje dekanica.

UKC je išao dotle da prebrojava gostovanja dr Dragana Milića na televizijama. Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić je istakao da su morali da reaguju, jer je ugled UKC-a na tasu.

prof. dr Zoran Perišić
prof. dr Zoran Perišić foto: GP018

„Dr Dragan Milić sigurno nije žrtva. Iako se on očajnički trudi da sve vreme sebe predstavi kao žrtvu sistema, fakulteta i Kliničkog centra. Od tog sistema, koji je 2014. godine od Dečje hirurške klinike, legla pacova, napravio najmoderniju Kardiohirurgiju na Balkanu. Opremio je kadrovima, obezbedio potrošni materijal i opremu, i stvorio velelepnu ustanovu, koja sada služi kao baza dr Draganu Miliću da napada taj isti sistem“, poručio je Perišić.

Perišić je dodao da su bezobrazne i netačne tvrdnje da je ugrožen rad Klinike, jer na Klinici pored Milića rade još dva profesora, koliko je neophodno, da bi zadržala taj status.

On je inače i tužio lično dr Milića, tvrdeći da je Klinika za kardiohirurgiju formirala svoje etičko telo, što po zakonu ne sme. Takođe, tužio ga je i za zloupotrebu položaja.

Prodekan Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović
Prodekan Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović foto: GP018

Prodekan Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović i nekadašnji direktor Kliničkog centra Niš rekao je da zgradu Klinike za kardiohirurgiju nije napravio Milić, kako on tvrdi. Nju je pre svega napravila država, Grad Niš, uprava Kliničkog centra, pa tek na kraju su donacije koje je prikupio dr Milić, rekao je dr Radovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde