Naslovna Društvo Održana planinarska akcija u čast božićnih praznika

Održana planinarska akcija u čast božićnih praznika

0

Gradski Portal 018 – 08.01.2019

Planinarsko društvo „Preslap“ organizovalo je 6.januara 2019.godine planinarsko-rekreativnu akciju na planini Kalafat kod Niša, kojom je obeležilo Badnji dan i Božić. Učestvovalo je 27-oro planinarki i planinara, a akcija je izvedena u pravom zimskom i idiličnom ambijentu. Kalafat je bio sav pod snegom, ali nije bilo previše hladno, niti vetrovito.

Akcija je otpočela kod crkve Svete Trojice, u narodu poznate i kao „Latinska crkva“, u selu Gornjem Matejevcu. Planinari su najpre otišli do obližnjeg manastira Svetog Jovana, gde se zbog Badnjeg dana i liturgije okupilo puno meštana Gornjeg i Donjeg Matejevca. Mnogi od njih već su ranom zorom posekli grančice badnjaka. 

Planinari su, posle odmora u manastiru, produžili u pravu zapada, prošli kraj brvnare – lovačke kuće, i uputili se ka Temenom vrhu (730 m). Ovaj vrh nalazi se iznad manastira Sveti Jovan, a preko puta, južnije, od glavnog grebena planine Kalafat i vrhova Kalafat (837 m) i Kamenički vis (814 m). Plato ispod Temenog vrha je i odličan vidikovac, sa koga se grad Niš vidi kao na dlanu. Odavde su se planinari uputili prema obodu doline, ispod koje se nalazi selo Kamenica. Na ovom mestu planinari su sekli svoje badnjake, koje su po završenoj akciji odneli svojim kućama. Grančice badnjaka posečene su u skladu sa običajima, uz crveno vino. Staza koja vodi iznad sela Kamenica, ukrstiće se u ataru sela Gornji Matejevaca sa stazom koja vodi do „Latinske crkve“. Planinari su se sve vreme kretali kružnom stazom, u smeru obrnutom od kretanja kazaljki na satu, i prešli su laganih 8 kilometara. Dovoljno da se prvi deo Badnjeg dana provede u sportsko-rekreativnim aktivnostima na čistom vazduhu, a ostatak dana provede u porodičnom okruženju, kakav je i običaj na Badnji dan i Badnje veče. Najmlađi planinar koji je prešao snegom prekriveni Kalafat bio je 7-godišnji Vuk Vukadinović.

Planina Kalafat, severno od Niša, udaljena je samo par kilometara od centra grada, ali utisak netaknute prirode i divljine je sveprisutan. Zato je Kalafat idealno odredište za sportsko-rekreativne aktivnosti građana Niša, za kratkotrajan beg od svakodnevnice i stresova. Na Kalafatu obavezno treba obići i dva kulturna spomenika – „nepokretna kulturna dobra Republike Srbije“, kakvi su crkva Svete Trojice i manastir Svetog Jovana, koji su izgrađeni još u 11.veku.

Deo ove „božićne trase“ na planini Kalafat, Planinarsko društvo „Preslap“ uvrstilo je u program planinarsko-rekreativno-edukativne akcije koja će se održati 23.marta 2019.godine, a ovaj program podnet je i gradu Nišu za sufinansiranje sportskih programa. Tada će planinari preći trasu od Knez sela, preko izletišta Gradac i raskrnice Sliva, do vrha Kalafat, potom se spustiti do manastira Svetog Jovana, onda popeti na Temeni vrh, pa spustiti do „Latinske crkve“, i akciju završiti u Gornjem Matejevcu.

U narednom periodu, članovi „Planinarskog društva „Preslap“ urediće i obeležiti deonicu uspona od manastira Svetog Jovana, prema Temenom vrhu, i trasu za spuštanje od Temenog vrha ka „Latinskoj crkvi“.


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde