Naslovna Kultura Održana je prva proba predstave „Pepeljuga“

Održana je prva proba predstave „Pepeljuga“

0
Održana prva proba predstave Pepeljuga
Održana prva proba predstave Pepeljuga foto: Pozorište Lutaaka Niš

U Pozorištu lutaka održana je prva proba predstave „Pepeljuga“ u režiji Branka Popovića.

O predstavi:

„Pepeljuga“ Igora Bojovića je najnovija verzija poznate bajke o ugnjetavanoj devojčici, sirotici, koja se uzdiže sa dna, iz pepela, sa društvene margine – do vrha, postavši svojevrsan mit o odrastanju i pobedi dobra nad zlom. Uprkos brojnim preprekama, u životu se može postići uspeh i ostvariti društveno priznanje.

Ova bajka je prvi put zabeležena 1697. godine, autor je Šarl Pero, mada su postojale i varijante još u drevnoj Kini i Staroj Grčkoj. Nama je poznata i priča „Pepeljuga“ braće Grim, nastala tokom 19. veka. Manje poznato je da je i Vuk Karadžić zabeležio narodnu priču o Pepeljugi i objavio je u Srpskim pripovetkama 1821. godine.

Ova varijanta Igora Bojovića baštini sve vrednosti svojih prethodnika, ali je napisana veoma duhovito, u stihu i predstavlja jedinstven poziv na pozorišnu igru.

Autorski tim:

Tekst je napisao Igor Bojović, dok Branko Popović pored režije potpisuje i adaptaciju teksta. Za kreaciju scenografije i kostima zaduženi su Dušan Stanković i Dragana Đurić, dok će muziku komponovati Borivoje Mladenović.

Uloge tumače: Sofija Ristić (k.g.), Srđan Miljković, Jovan Živković, Mirjana Đorđević, Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Davorin Dinić i Biljana Vujović.

Premijera će se održati početkom jula.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde