Naslovna Društvo Održan sastanak sindikata u Nišu: NISKE PLATE I DALJE NAJVEĆI PROBLEM

Održan sastanak sindikata u Nišu: NISKE PLATE I DALJE NAJVEĆI PROBLEM

0
Sastanak sindkata foto: GP018

Niske zarade, ispod republičkog proseka, i dalje su najveći problem zaposlenih u lokalnim samoupravama. Čak 40 odsto zaposlenih prošle godine primalo je minimalac, kaže predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić. Kaže da bi uskoro trebalo da počnu pregovori sa državom kako bi svi zaposleni u lokalnim samoupravama po zvanjima imali iste koeficijente.

Sindikati kažu – u lokalnim samoupravama , državnim organima i organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja zarade su izuzetno niske, ispod republičkog proseka. Navode primer da je u Nišu najmanja zarada 31.000 dinara, kada je reč o najnižem zvanju, što znači da država dotira do minimalca.

Petar Mićović foto: GP018

Najveći problem su plate, naše su najniže, od 30. 000 do 88.000. Ispod smo republičkog proseka. Rade se korekcije do minimalca, da bi to moglo da se ispoštuje zakonom. Očekujemo jedinstvo u stavu za povećanje uslova i plata. Nekih 20 do 40 odsto ljudi je na minimalcu, kaže predsednik Sindikalne organizacije Skupštine Grada Niša Petar Mićović.

Na sastanku u Nišu predsednici sindikalnih organizacija Pčinjskog, Jablaničkog, Pirotskog i Nišavskog okruga naveli su da je prošle godine u lokalnim samoupravama blizu 40 odsto zaposlenih primalo minimalac.

Slađan Bobić foto: GP018

Odnosno, po zvanjima zarade su bile niže od minimalca, ali je isto država dotirala. Imamo uvećanje zarade od 10 odsto, od januara ove godine. Naš zahtev je bio 25 odsto. Uzeli smo u obzir potrošačku korpu i cene raste koje su bile, kaže Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić.

Kaže da bi uskoro trebalo da počnu pregovori na izmeni ili donošenju nove Uredbe o koeficijentima, kako bi se rešilo pitanje zarada zaposlenih u organima lokalnih vlasti.

Zaista postoji problem kroz Uredbu koja je na snazi. Ta uredba ima definisane koeficijnte za lokalne samouprave i gradove i Grad Beograd. Velika je razlika. Mi kao sindikat ne podržavamo tako nešto. Ja se nadam da ćemo kroz ove pregovore rešiti taj problem i da svi zaposleni u lokalnim samoupravama imaju po zvanjima iste koeficijente, kaže Bobić.

Na sastanku u Nišu predsednici sindikalnih organizacija Pčinjskog, Jablaničkog, Pirotskog i Nišavskog okruga naveli su da je mnogo toga učinjeno da se popravi položaj zaposlenih u lokalnim samoupravama – prvi korak je bio potpisvanje posebnog kolektivnog ugovora, gde se došlo i do poboljšanja vezanog za jubilarne nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde