Naslovna Društvo Od četvrtka hleb skuplji za pet dinara

Od četvrtka hleb skuplji za pet dinara

0
foto: Hleb

Gradski Portal 018 – 04.02.2019

Od četvrtka, 7.februara, poskupeće sve vrste hleba koje se prave od brašna tipa 500, pa će građani Niša najvažniju životnu namirnicu plaćati pet dinara skuplje. Tako će cena vekne hleba koja je do sada koštala 30, sada koštati 35 dinara. Prema rečima Bratislava Vukadinovića, predsednika Unije pekara Niša, pekari su bili prinuđeni da koriguju cenu hleba kako bi mogli da prežive i opstanu na tržištu. Odluku da povećaju cenu hlaba doneli su nakon poskupljenja imputa, pre svega brašna i električne energije.

„ Namera za poskupljenjem hleba nije postojala, ali zbog naglog skoka cene brašna do 22 na 33 dinara i posupljenja industrijske električne energije za 10 odsto, pekari su bili promorani da koriguju cenu hleba od 30 na 35 dinara. Cene hleba na našem tržištu su bili vrlo šarenolike, ali su se svi složili da ona mora da se poveća kako bi pekari opstali. Svako od njih, osim što plaća električnu energiju, brašno i sve ostalo što im je potrebno za proizvodnju, mora da plati i obaveze prema državi. Sa ovom cenom hleba je to bilo nemoguće, a za život im praktično ne bi ostalo ništa“, kaže Bratislav Vukadinović.

On dodaje da je ovo moglo da se očekuje budući da se država odlučila za tržišnu ekonomiju , uredba o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna tip 500 za veknu od 500 grama je prestala da važi, žito se izvozi, više nema cene koja je dogovorena sa državom i pekari se sada ponašaju tržišno.

„Cenu hleba određuje tržište i ona je morala da bude povećana jer su poskupeli svi imputi, počev od energenata i brašna, što je osnova. Za pekare nije bilo izbora“, ističe Vukadinović.

Da li će i dalje cene hleba ići na gore zavisi od cene brašna.

„Ne možemo da garantujemo cenu hleba ni nadalje jer sve zavisi od cena imputa ali se nadam da će država pronaći način da uvozom nekog jevtinijeg žita ublaži ove nagle skokove“, mišljenja je Vukadinović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde