Naslovna Društvo Od „Čepeninga” za Infektivnu kliniku UKC-a dvoje mehaničkih kolica

Od „Čepeninga” za Infektivnu kliniku UKC-a dvoje mehaničkih kolica

0
Živković Vrbić foto: GP018

Udruženje za pomoć Nišlijama kroz svoju akciju „Čepening“ već godinama pomaže kupovinom invalidskih kolica, raznih medicinskih pomagala i još mnogo toga. Pojedinci, škole, stambene zajednice, ustanove i klinike prikupljaju plastične čepove koji se kasnije recikliraju i „pretvore“ u dobro delo.

Upravo Klinika za infektivne bolesti UKC-a Niš je jedna od klinika koja prikuplja čepove, a „Čepening“ je odlučio da im se oduži u vidu poklona od dvoje mehaničkih kolica.

Akcijom „Čepening“, kako kaže Vojkan Živković iz Udruženje za pomoć Nišlijama, od stečenih sredstava nabavljaju se, kako mehanička tako i motorna kolica i neka druga ortopedska pomagala, ne samo za pojedince ili ustanove, nego i za klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. U ovom slučaju je to Infektivna klinika, a do sada je raznim klinikama uručeno tridesetak pomagala.

Vojkan Živković foto: GP018

„Godišnje sakupimo deset tona čepova, a to za sada traje deset godina. Za razliku od flaša, koje naši komunalci vide i lako skupe, čepovi najčešće ostaju decenijama. Tako da ovo naše sakupljanje ima dodatnu ekološku notu, od onoga što je u suštini đubre mi od toga pravimo gotov novac i pomažemo jedni drugima“, rekao je Živković.

Direktor Klinike za infektologiju, Miodrag Vrbić, naglašava da je potrebno više ovakvih primera, jer smo se, kako kaže, zatvorili u sebe pa se ovakve humane stvari retko događaju.

Miodrag Vrbić foto: GP018

Kroz „Čepening“ je do sada obezbeđeno oko 90 medicinskih pomagala, koja su donirana što klinikama, što ustanovama kao što su „Mara“ i škola „14. oktobar“, što pojedincima, koji ne mogu sebi to da priušte.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde