Naslovna Društvo „Objedinjena naplata“ nastavila sklapanje ugovora o reprogramu dugova

„Objedinjena naplata“ nastavila sklapanje ugovora o reprogramu dugova

0
Gradsko veće / foto: foto: redakcija GP018

Veće grada Niša odlučilo je da akcija zaključivanja ugovora za reprogram zaostalih dugova za komunalne usluge, započeta pre uvođenja vanrednog stanja, bude nastavljena do 30. juna.

Prvobitni rok za sklapanje ugovora o reprogramu bio je od 1. febrara do 15. aprila, ali je akcija prekinuta kada je uvedeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa

Direktorka JKP „Objedinjena naplata“ Jelena Stojanović rekla je da uslovi reprograma nisu promenjeni tako da korisnici usluga Centra za socijalni rad mogu da potpišu ugovor o plaćanju dugova na neograničen broj rata, sa maksimalnim iznosom mesečne rate od 500 dinara, a za sve ostale građane Niša perod otplate dugova je od pet do 10 godina, uz otpis kamate.

Stojanović je rekla da će dužnicima protiv kojih se vode sudski postupci ili postupci izvršenja, nakon potpisivanja ugovora o reprogramu, postupci pred sudom ili kod izvršitelja biti obustavljeni, a troškovi tih postupaka biće bi uračunati u glavnicu komunalnih dugova.

Odluku o reprogramu dugova za neizmirene obaveze prema gradskim komunalnim preduzećima Veće grada Niša usvojilo je krajem prošle godine.

Odluka između ostalog predviđa da građani koji duguju do 100.000 dinara, obaveze izmiruju u periodu od pet godina, a oni čiji su dugovi između 100.000 i 250.000 dinara, omogućena je otplata dugova u roku od osam godina.

Građanima čiji su dugovi između 250.000 i 500.000 dinara omogućen je period otplate od devet godina, dužnici čiji dugovi premašuju 500.000 dinara, rate mogu da plaćaju punih deset godina.

Prethodnih sedam godina građani Nišu su takođe imali mogućnost potpisivanja ugovora o reprogramu dugova za komunalne usluge, ali su pogodnosti koje se sada nude najveće jer se kamata otpisuje, a rok plaćanja produžava od pet na deset godina.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je prilikom donošenja odluke o najnovijem reprogramu rekao da ta odluka nema nikakve veze se izborima koji će biti ove godine, već da grad ima uvećane prihode i ima mogućnost  da pomogne građanima u otplati komunalnih računa.

Naveo je da su prihodi grada u 2016. godini bili 6,2 milijarde dinara, a od tada do danas su uvećani za 2,7 milijardi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde