Naslovna Kultura Obiman opus nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik Boška Petrovića pred niškom...

Obiman opus nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik Boška Petrovića pred niškom publikom

0
Boško Petrović
Boško Petrović foto: Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Galerija savremene likovne umetnosti Niš vas poziva na svečano otvaranje izložbe „Boško Petrović: Skice za velika dela“ u četvrtak 11. jula u 20 sati, Paviljon u Niškoj tvrđavi.

Obiman opus nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik pred niškom publikom naći će se zahvaljujući saradnji Galerije SLU i Muzeja Vojvodine, koji baštini veliki broj radova Boška Petrovića, a povodom važnog jubileja – stotinu godina rođenja i četrdeset godina od smrti znamenitog umetnika.

Boško Petrović je pripadao ratnoj i posleratnoj generaciji autora koja je sredinom prošlog veka krenula u potragu za novim, autentičnim slikarskim izrazom. Pored klasičnog slikarstva bavio se mozaikom, crtežom, akvarelom, kolažom, grafikom i jedan je od retkih umetnika koji je doprineo razvoju tapiserije i njenoj afirmaciji.

U nameri da predstavi onaj deo radova koji prezentuje sam stvaralački proces i način rada, ne stavljajući akcent na samu temu, autorka Dragana Garić Jovičić izložbom „Skice za velika dela“ predstavlja nacrte za jedan spomenik, jedan mozaik i jednu tapiseriju. Sva tri dela ostvarena u različitim tehnikama, zamišljena su kao monumentalna, s tim što skulptura nikada nije realizovana.

Publika će imati priliku premijerno da vidi maketu spomenika i mapu grafika za Spomenik ropstvu, nastalu tokom Drugog svetskog rata, delimično kao plod početničkih umetničkih traganja ali istovremeno i jednu od prvih ideja o spomeniku revoluciji nastaloj u okupiranoj Evropi.

Početkom pedesetih godina Boško Petrović počeo je intenzivno da se bavi mozaikom, pre svega portretima manjih formata u ovoj tehnici, a deo postavke je jedna od impresivnijih skica za monumentalni mozaik koji se danas nalazi u Skupštini AP Vojvodine.

Posebnu celinu radova predstavljaju skice na temu revolucije, rađene za tapiserije i murale, nastajale u periodu od 1965. do 1975. godine. Obiman ciklus skica zajedno sa monumentalnom tapiserijom, oslikava predanost i profesionalizam sa kojim je Boško Petrović prilazio temi.

Prema rečima Dragane Garić, ovog umetnika izuzetno bogatog opusa originalni, smeli i ekspresivni likovni izraz svrstao je u red najznačajnijih vojvođanskih stvaralaca.

Boško Petrović bio je učesnik Likovne kolonije „Sićevo“ 1975. godine, samostalnu izložbu u Nišu priredio je 1976, a u fondu Galerije SLU nalazi se 16 njegovih dela.

Izložba u Paviljonu u Tvrđavi biće otvorena za javnost do 5. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde