Naslovna Društvo Nova godina i Bogojavljenje u Zaplanju

Nova godina i Bogojavljenje u Zaplanju

0

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa niškog gospodina Arsenija, Opština Gadžin Han i Parohija zaplanjska organizuju doček Pravoslavne Nove godine i Bogojavljenjsko plivanje za časni krst u Zaplanju.

Na povečerje praznika svetog Vasilija Velikog u subotu 13.01.2024 u susret pravoslavnoj Novoj godini služiće se Sveta Liturgija od 22 časa u hramu svete Petke u Marinoj Kutini. Nakon liturgije obezbeđeno je posluženje, kuvano vino i rakija za sve goste. Kao i predhodnih godina od ponoći biće nastup duvačkog orkestra i vatromet.

Vatromet u Zaplanju

Na praznik Bogojavljenja u petak 19.01.2024 služiće se sveta Liturgija u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji od 08 časova a nakon liturgije se ide u litiju do sabornog Krsta u Grkinji, gde će biti osvećenje Bogojavljenske vodice. Kod krsta će biti organizovana manifestacija „Pihtijada“, takmičenje u najbolje pripremljenim pihtijama i takmičenje za najbolju grejanu rakiju.

Kao i predhodne, a ove godine drugi put po redu, biće organizovano plivanje za časni krst na brani Kutinske reke u Gadžinom Hanu od 12:30 časova.

Plivanje za časni Krst u Zaplanju

Uslovi za učešće u plivanju su:

-da je osoba starija od 18 godina

-da je kršten/a

-da prisustvuje i pričesti se na svetoj Liturgiji u Grkinji

-da se pre plivanja obavi lekarski pregled, koji će organizovati dom zdravlja Gadžin Han

Prijave za plivanje su pozivom na brojeve:

Zoran Martinoski

0652860356

Milan Stevanović

0612258900

Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski

0640008194

Broj učesnika nije ograničen jer plivanje neće imati takmičarski karakter već će svi koji ispunjavaju uslove moći da učestvuju. Najbržeg plivača svakako očekuje nagrada – krst u duborezu.

U saradnji sa institucijama lokalne samouprave potrudićemo se da ove dane učinimo jednom lepom tradicijom, koja će iz godine u godinu okupljati sve veći broj ljudi, koji će poneti lepe uspomene i uvek poželeti da ponovo dođu, učestvuju i budu okupljeni oko svoje crkve.

Parohija Zaplanjska

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde