Naslovna Kultura NKC: Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade uži izbor

NKC: Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade uži izbor

0
Jelena Angelovski
Jelena Angelovski foto: NKC

NKC: Ove godine će biti dodeljena po osmi put Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade, za najbolju knjigu proze ili poezije za decu (pod nazivom „Maleni cvet“), objavljenu na srpskom jeziku u 2023. godini.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Dosadašnji dobitnici nagrade su Peđa Trajković, Gordana Maletić, Rade Tanasijević, Sonja Ćirić / Dejan Aleksić (podela nagrade), Srđan V. Tešin / Aleksandra Jovanović (podela nagrade). Zlatko Vasić i Jelena Angelovski.

Žiri radi u sastavu: Prof. dr Danijela Kostadinović (Niš), profesor književnosti za decu, Dr Milica Aleksić (Vranje), profesor književnosti za decu i Srđan V. Tešin (Kikinda), prozni pisac. Žiri je uži izbor formirao posredstvom elektronske komunikacije a dobitnika će imenovati na sastanku u Nišu početkom aprila. Svečano uručenje nagrade će biti organizovano tokom aprila ili maja ove godine.

Na konkurs je pristiglo 53 naslova izdavača iz Srbije, Republike Srpske (BIH) i Crne Gore.

U uži izbor Nagrade grada Niša za književnost za decu i mlade. za najbolju knjigu proze ili poezije za decu u 2023. godini su ušle sledeće knjige (po azbučnom redu):

Vesna Aleksić, „Zombilejci“, Kreativni centar, Beograd

Pop D. Đurđev, „Madagaskarska avantura“, Grafomark, Laktaši i Kultart, Banja Luka

Aleksandra Jovanović, „Petra je stvarno otišla“, Kreativni centar, Beograd

Dragana Mladenović, „Kad stvari poljude“, Kreativni centar, Beograd

Uroš Petrović, „Bajke: drugih sedam“, Laguna, Beograd

Stefan Tićmi, „Guguto memeto“, Imprimatur, Banja Luka

Ana Cakić, „Tajna gospođe Mandorle“, Pčelica, Čačak

Osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približi knjiga, čitanje i pisanje. Suočeni smo sa opadanjem opšte pismenosti, uloge knjige i čitanja u životu pojedinaca i nacije. Da bi uticao koliko god može na taj proces, Grad Niš je odlučio da afirmaciju knjige i čitanja među generacijama koje upravo stasavaju pomogne upravo preko ove nagrade.

Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu, već i sveukupna komunikacija sa niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganja osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih, budućih pisaca i uopšte – sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.