Naslovna Društvo Nišlije sutra obeležavaju Svetog Nikolu

Nišlije sutra obeležavaju Svetog Nikolu

0

Sutra je Sveti Nikola, krsna slava koju slavi pola Niša, a druga polovina se gosti.Na dan Svetog Nikole grad je prazan i svečarski raspoložen.  Pripreme za slavu su već završene, a u mnogim kućama kandilo će biti upaljeno još večeras. Predvečarje Svetog Nikole se takođe slavi. Mnogi kažu iz praktičnih razloga jer na sutrašnji dan i njihovi goste slave.

Kada se radi o pripremi slave, oni koji slave kažu da im je za to potrebno oko 300 evra. Dodaju da je slava posna pa su namirnice koje su im potrebne skuplje, a ne bi da se brukaju pred gostima. Na trpezi mora biti od svega po malo pa i malo više. Oni koji za goste pripremaju nekoliko vrsta riba proći će i malo skuplje, ali kada se radi o krsnoj slavi, ne štedi se, a i ne slavi se svakog dana. Zaštitnika porodice i kuće valja ispoštovati. Tako samo za pripremu slave ode jedan minimalac.

“To je minimum minimuma”, kaže Nišlijka Dragana K. koja slavi Svetog Nikolu i slavu priprema za nekih dvadesetak gostiju. Ona kaže da je ranije bilo više ljudi za slavskom trpezom, ali se sada vreme promenilo. Sve je skupo, pa se smanjuje broj gostiju, ali i pored toga se gleda da na slavskoj trpezi bude svega u izobilju.

“Posne slave su skupe”, dodaje ona. “Za goste koje planiram potrebno mi je oko desetak kilograma ribe, oslića, ali uz to se priprema i šaran. Kilogram oslića košta skoro 400 dinara.To je već 4000 dinara. Za čišćenje damo još oko 500 pa i više  i još dve do tri hiljade za pečenje”.

Posna slava znači puno maslinki, puno pečuraka, puno morskih plodova, puno svega i svačega, a najviše oraha. Samo kilogram oraha košta već oko 800 dinara, a bez dva kilograma ne mogu da se naprave sitni kolači.

Tu je još i kupovina pića. I to nije baš mali izdatak.

“Sve zavisi od toga koliko gostiju imate, ali bez obzira na to koliko će sve da se utroši, mora da se ima u kući”, dodaje Nišlijka Marina S. koja, takođe, priprema Svetog Nikolu.

                           

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde