Naslovna Društvo Niški studenti pokreću inicijativu za izgradnju javnog toaleta prilagođenog osobama sa ...

Niški studenti pokreću inicijativu za izgradnju javnog toaleta prilagođenog osobama sa invaliditetom

0
Grupa studenata sa Filozofskog fakulteta u Nišu pokreće inicijativu za izgradnju javnog toaleta prilagođenog osobama sa invaliditetom, pod nazivom „Jednak pristup“.

Motivisani problemom nedostatka javnih toaleta u Nišu, (ne)higijenskim uslovima koji u njima vladaju, a pre svega problemom njihove nepristupačnosti za naše sugrađane sa invaliditetom, studenti su odlučili da deluju. Pod sloganom „Osnovna potreba a ne privilegija“, oni će se zalagati za izgradnju novog javnog toaleta na teritoriji grada, koji će moći da zadovolji osnovna prava i potrebe svih društvenih grupa.

Manjak javnih toaleta u gradu je višegodišnji problem. Trenutno postoji sedam javnih toaleta u gradu, pritom, u većini higijena nije na zadovoljavajućem nivou, a samo jedan je prilagođen osobama sa invaliditetom. Na potrebu rešavanja ovog problema ukazivalo je i udruženje građana „Urbana gerila“.

Međutim, njegovo rešavanje i dalje čeka, a nije predviđeno ni budžetom grada Niša za tekuću godinu.

„Da bi se problem nedostatka javnih toaleta u našem gradu rešio, potrebno je prepoznavanje i prioretizovanje ovakvog nedostatka od strane nadležnih organa. Broj od sedam javnih toaleta za grad
veličine Niša je nedovoljan, a činjenica da je samo jedan prilagođen osobama sa invaliditetom je zabrinjavajuća“ navodi Sonja Mijalković, PR Inicijative.

Iz Inicijative „Jednak pristup“ takođe navode da su posledice ovog problema već vidljive.

„Trenutno je ovim onemogućeno potpuno ostvarivanje prava i potreba jedne od najugroženijih društvenih grupa.
Osobe sa invaliditetom treba da imaju iste mogućnosti za korišćenje javnih toaleta kao i ostali građani“ kaže Aleksandra Pešić, takođe PR Inicijative.

O Inicijativi „Jednak pristup“

Inicijativa „Jednak pristup“ pokrenuta je u okviru projekta „Dijalog za budućnost“. Ovaj projekat realizuje se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a sprovode ga UNESCO, UNICEF i UNDP. Jedan od pobednika projekta za našu zemlju je grupa studenata završne godine Komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu – Aleksandra Pešić, Sonja Mijalković, Miša Vučković i Stefan Petrović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde