Naslovna Društvo Niški kardiolozi ugradili čak sedam mikro-pejsmejkera u jednom danu uz veštačku inteligenciju

Niški kardiolozi ugradili čak sedam mikro-pejsmejkera u jednom danu uz veštačku inteligenciju

0
Tim niških kardiologa
Tim niških kardiologa foto: GP018

Tim niških kardiologa, predvođen prof. dr Tomicom Kostićem, na Klinici za kardiologiju ugradio je čak sedam mikro-pejsmejkera u jednom danu, i to bez hirurškog reza. Nijedan centar u svetu nije izveo ovoliki broj ovakvih zahvata u jednom danu, kažu niški doktori.

Naime, to je posebna vrsta ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza, kroz femoralnu venu. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i specijalnim naočarama, hirurzi su u realnom vremenu ispred sebe imali anatomiju pacijenta, što olakšava i ubrzava samu proceduru.

dr Tomica Kostić
dr Tomica Kostić foto: GP018

„Te naočare i implementacije veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Ukratko, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kad radimo zahvat, jer se ovaj zahvat radi iz arterija vena donjih ekstremiteta“, pojašnjava dr Tomica Kostić.

On ističe da je danas prvi put upotrebljena ova metoda, što dodatno ubrzava proces, koji može da traje i svega 20 minuta. Prošle godine je urađeno tek 15 ovakvih intervencija, a danas u samo jednom danu čak sedam, kaže dr Kostić.

Zoran Perišić
Zoran Perišić foto: GP018

„Profesor Kostić sa ponosom mogu da kažem, đak, koji je nadmašio učitelja, u jednom danu uradio je sedam mikro najmanjih pejsmejkera na svetu, koji se ugrađuje bez operativnog reza, preko femoralne vene. Ne postoji nijedan centar u svetu u kome je ugrađeno u jednom danu više ovakvim sistema“, poručio je direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić i dodao da je prva ovakva operacija trajala čak pet sati.

Predrag Cvetković, interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca ističe da je prošle godine urađeno gotovo 900 procedura na ovoj klinici, što ih stavlja na drugo mesto u Srbiji. Od početka ove godine broj urađenih procedura je 231.

Predrag Cvetković
Predrag Cvetković foto: GP018

Dr Cvetković je dodao i da ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera, ne računajući zakazane termine u okviru mesec dana.

Direktor UKC-a Zoran Perišić je rekao da će ovaj dan biti upisan zlatnim slovima u istoriju Klinike za kardiologiju i najavio da ovu kliniku očekuje nova tehnika i tehnologija, kao i sistem za zatvaranje urođenih srčanih mana.

Dr Tomica Kostić je postao lider za ugradnju mikro uređaja u ovom delu sveta i često gostuje u drugim državama i pomaže svojim kolegama.