Naslovna Društvo Niš usvaja Lokalni akcioni plan za poboljšanje uslova života Romkinja i Roma

Niš usvaja Lokalni akcioni plan za poboljšanje uslova života Romkinja i Roma

0
Romska zastava foto: GP018

Na poslednjoj sednici Gradskog veća doneta je odluka o Lokalnom akcionom planu za poboljšanje uslova života Romkinja i Roma na teritoriji grada Niša, kao najbrojnije nacionalne manjine koja živi u ovom gradu. Sve ono što je prioritet za romsku zajednicu biće rešeno planom koji predviđa period od 2024. do 2026. godine.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović istakla je da je Zakon predviđeno da lokalne samouprave izrađuju planove akcije, tako da jerešenjem gradonačelnice Niša formirana radna grupa za pripramu izrade lokalnog plana akcije.

Dušica Davidović foto: GP018

“O ovom planu akciije održana je javna rasprava na kojoj smo dobili određene predloge koje smo podržali, a po okončanju javne rasprave dobili smo informacije od relevantnih predstavnika, ali i od Nacionalnog saveta Roma Republike Srbije da je ovo jedan od najkvalitetnijih lokalnih akcionih planova ne samo na teritoriji Niša, već i na teritoriji čitave Srbije”, kazala je Davidović.

Ona je naglasila da izuzetna saradnja predstavnika te nacionalne manjine i institucija je doprinela da se reše mnogi komunalni problemi na teritoriji na kojoj žive pripadnici romske nacionalne manjine.

“Moram da naglasim da smo za naredne tri godine predvideli budžetsku liniju od 12 miliona dinara upravo za rešavanje svega onoga što je prepoznato kao prioritet u ovom Lokalnom planu akcije. Ova pozicija je povećana za dva miliona u odnosu na proteklu godinu i na prethodni plan”, istakla je Davidović.

Radna grupa je bila sastavljena od predstavnika relevantnih romskih udruženja ili nevladinih organizacija, predstavnika Uprave za društvene delatnosti, Pčelice, Doma zdravlja Niš, Institut za javno zdravlje, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Centar za socijalni rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, zdravstvena medijatorka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde