U Tvrđavi kod Beogradske kapije od jutros se širi miris ajvara i drugih đakonija, koje se spremaju tokom jeseni. Prohladno i kišovito jutro nije sprečilo Nišlije da posete tradicionalnu manifestaciju „Gastro najzimnica”, a od ove godine se po prvi put u sklopu ove manifestacije organizuje i takmičenje u pripremanju ajvara.
Prva „Ajvarijada” okupila je deset ekipa, koje se takmiče za titulu najbolje pripremljenog ajvara. Takmičenje traje do 16 sati, a pobednička ekipa biće proglašena danas u 16.30 sati.
„Danas imamo deset ekipa koje se takmiče, koje su ukrstile svoje kašike i pokazaće čiji je ajvar najbolji. Najbolji ajvar je oni koji vam se prvo dopadne na izgled, pa onda i na ukus i kad osetite pravi ukus paprike, bez ostalih dodataka, to vam je ajvar”, kaže Maja Sević iz Udruženja za negovanje tradicije „Višnja”, koje je organizator „Ajvarijade”.
Na istom mestu i u isto vreme održava se i tradicionalno takmičenje u najboljoj zimnici u organizaciji Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“.
„Siguran sam da će i ova manifestacija doživeti 100. put i više, a Gradska opština Crveni krst je sponzor ovih manifestacija. Izdvojili smo 10 milina dinara iz našeg budžeta, kako bi sve kulturne i sportske manifestacije, manifestacija starih zanata i ovakvih običaja preneli s kolena na kolena i da to traje što duže”, naveo je predsednik GO Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović, koja je pokrovitelj ovih manifestacija.
Domaćice i domaćini sa juga Srbije izložili su svoju zimnicu na preko 30 štandova u Tvrđavi. Maja Sević ističe da su ove manifestacije značajne zato što okupljaju veliki broj žena koje će mladima pokazati kako se sprema ajvar i ostala zimnica.