Naslovna Bela Palanka Ministarka zdravlja posetila pacijente u Pirotu i Nišu: Svi stabilno i van...

Ministarka zdravlja posetila pacijente u Pirotu i Nišu: Svi stabilno i van životne opasnosti

0
Poseta povređenim ministarka prof dr Danica Grujičić prof dr Zoran Perišić foto; GP018

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić potvrdila je danas da je jedan stariji čovek preminuo nakon nesreće u kojoj je došlo do prevrtanja cisterni sa amonijakom na železničkoj pruzi kod sela Staničenja, kod Pirota.

Ona je objasnila i da je više desetina građana pregledano i da je manji broj njih zadržan u bolnici u Pirotu i u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, a da među hospitalizovanima niko nije u životnoj opasnosti.

„U Pirotu je nakon dolaska u bolnicu preminuo čovek od 74 godine. Biće urađena obdukcija. To je bio pacijent koji je bio težak kardiološki bolesnik, i čujem i neurohirurški. Nađen je u svom automobilu i sada se postavlja pitanje ko mu je dao dozvolu da vozi ako je već neurohirurški pacijent koji može da dobije epileptični napad. Možda njegov udes nema nikakve veze sa ovim incidentom koji se desio. U Pirotu najteže povrede ima jedan Turčin, ispoljava iritaciju grla i ima probleme sa vidom zbog nadražaja rožnjače i konjuktive“, rekla je ministarka Grujičić.

Ministarka zdravlja navela je da je u Nišu na lečenju zadržano šestoro odraslih i troje dece. U niškom UKC-u je najteže povređeni pacijent, on je udahnuo amonijak, ali je i nastradao u udesu, ima serijsku frakturu rebara ali je trenutno van životne opasnosti.

„U niškom UKC je najteže povređeni pacijent, on je udahnuo amonijak ali je i nastradao u udesu, ima serijsku frakturu rebara ali je trenutno van životne opasnosti. Što se tiče stranih državljana, u Pirotu osim Turčina ih nema, u Nišu je jedan Bugarin koji se meni zahvalio za ono što su za njega uradile kolege u Nišu. Moram da pohvalim sve službe, sjajno su svi odreagovali, pirotska Hitna pomoć je imala 32 prevoza, 44 pacijenta su pregledana u Pirotu, u Nišu 14, neki su pušteni kući, dobro je što niko nije životno ugrožen, državno zdravstvo je pokazalo da se bez njega ne može“, naglasila je Danica Grujičić.

Dodala je da u Beloj Palanci nije bilo nijednog slučaja, pa je ovu nesreću okarakterisala kao manji regionalni incident.

„Kakve će hronične posledice biti to se ne zna ali pacijenti moraju biti pod medicinskom kontrolom, nadam se da neće imati trajnije posledice. Dve pacijentkinje imaju probleme sa vidom, nadamo se da će se to srediti“, dodala je ministarka.

Povodom trenutnog zagađenja vazduha i vode, prof. Grujičić je izjavila da je potrebno sačekati saopštenja zvaničnih institucija, Instituta i Zavoda za javno zdravlje.

„Dok se ne dobiju zvanični podaci o zagađenju, kretanju vazduha, i kvalitetu vode, savet je da se ne izlazi napolje i da se koristi flaširana voda za sada“, rekla je prof. Grujičić dodajući da prema prvim informacijama voda nije kontaminirana, a da se trenutno ne oseća neprijatan miris u Pirotu i Beloj Palanci.

Direktor niškog UKC-a Zoran Perišić potvrdio je da niko od hospitalizovanih nema ozbiljnu kliničku sliku.

„Ukupno je 15 pregledanih niko nije u životnoj opasnosti. Dve žene koje imaju iritaciju rožnjače ostaće koliko bude potrebno u bolnici. Svi konsultanti su obavili preglede, pratimo njihove parametre, nadamo se da neće imati trajnijih posledica. Državno zdravstvo je odgovorilo zadatku, pokazali smo da smo spremni da reagujemo i ovakvim vanrednim situacijama. Očekujemo da će svi pacijenti, uključujući i Bugarina, otići kući pre Nove godine“, rekao je Perišić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde