Naslovna Niš Ministar Milićević u poseti Nišu, pohvalio saradnju Grada sa srpskom dijasporom

Ministar Milićević u poseti Nišu, pohvalio saradnju Grada sa srpskom dijasporom

0

U Gradskoj kući u Nišu održan je sastanak ministra bez portfelja Đorđa Milićevića i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Ovaj sastanak se nadovezuje na konferenciju sa dijasporom koja je nedavno održana u Štutgartu, na kojoj su obe strane prisustvovale. Na ovom sastanku se govorilo o načinima pridobijanja dijaspore da ulaže u Srbiju, ali i organizovanju letnjih kampova širom Srbije za decu iz dijaspore.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navodi da je zadovoljna reakcijom dijaspore na toj konferenciji, gde su predstavljeni potencijali lokalnih samouprava iz Srbije, među kojima je bio i Niš.

Imali smo sreće da se sastanemo sa ljudima, koji žele da se vrate u Srbiju i žele da investiraju to što su zaradili svih godina boravka u inostranstvu, a mi kao lokalna samouprava želimo da im ponudimo sve uslove za njihov povratak“, rekla je Sotirovski i dodala da Grad Niš već ima uspešnu saradnju sa srpskom dijasporom koja živi u Beču.

Dragana Sotirovski, foto:gp018

Do sada smo imali jako uspešnu saradnju sa našom dijasporom koja živi u Beču. Donirali smo i opremu za njihova folklorna društva, pomažemo i izlazak jednog časopisa u samom Beču, i izuzetno smo spremni da ponudimo sve potencijale grada Niša. Jako su nam važne investicije, svaki privrednik koji želi da investira kod nas je dobrodošao, odakle god dolazio“, dodala je Sotirovski uz poruku da je Grad Niš spreman da ubrza administraciju za sve neophodne dozvole za potencijalne investitore iz dijaspore.

Foto:gp018

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom navodi da je najveći broj ljudi iz Niša otišao u Švajcarsku, Francusku i Italiju. Među njima je i veliki broj cenjenih stručnjaka u različitim oblastima, profesora na univerzitetima i uspešnih poslovnih ljudi.

Kako bi privoleli dijasporu da se vrati u matičnu zemlju, Ministarstvo organizuje konkurs za gradove, u kojima će biti organizovani i letnji kampovi za decu koja žive u inostranstvu. Grad Niš će takođe učestvovati na ovom konkursu.

Nama je cilj da u Srbiju u jednom periodu boravi do 15.000 mališana uzrasta od 12 do 18 godina. Boraviće u preko 20 lokalnih samouprava koje će biti odabrane preko konkursa, u tri tematske oblasti. Jedna oblast su eko-kampovi i naučno-obrazovni kampovi, drugi su sportski, a treći kulturno-umetnički kampovi. Naš cilj je da deca upoznaju lepote Srbije i da ojačamo njihovu volju, jer svi vole grad u kome trenutno žive, govore dobro jezik, ali kod kuće govori srpski, i naš cilj je da njihovom srcu približimo još više Srbiju“, izjavio je Milićević.

Đorđe Milićević, foto:gp018

On je dodao da je Niš najbolji primer spremnosti lokalne samouprave za ovakve projekte i da je aerodrom „Konstantin Veliki“ most, preko kog će investitori dolaziti u Niš i jug Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde