Naslovna Aleksinac Merači aerozagađenja na poklon građanima na istoku i jugoistoku Srbije

Merači aerozagađenja na poklon građanima na istoku i jugoistoku Srbije

0
foto : Klimerko

Internet društvo Srbije raspisalo je otvoreni poziv za dodelu uređaja za merenje kvaliteta vazduha koji je ova organizacija sama razvila s namerom da pruži jasniju sliku o aerozagađenju u celoj zemlji. Akcija se sprovodi u okviru projekta “Bolji vazduh građanima”, pobedničke inicijative u prvoj fazi društveno odgovornog programa “Svet kakav želiš”, kompanije A1 Srbija.

Pravo da se prijave za besplatan uređaj imaju građani iz devet okruga na istoku i jugoistoku Srbije u kojima nema dovoljno mernih stanica – Podunavskog, Braničevskog, Borskog, Zaječarskog, Topličkog, Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog.

Praktičan aparat nazvan „Klimerko“ meri PM1, PM2,5 i PM 10 čestice u vazduhu, kao i vlažnost vazduha, pritisak i temperaturu. Mora se držati na terasi ili u dvorištu, povezan na Wi-Fi mrežu kako bi parametri zagađenja bili vidljivi na internet platformi. Podaci koje uređaj prikuplja ažuriraju se na svakih 15 minuta na otvorenoj platformi www.klimerko.org . Na ovoj internet adresi svi građani Srbije mogu videti podatke o kvalitetu vazduha sa svih lokaliteta na kojima je uređaj do sada instaliran. Nedavno sprovedena uporedna analiza sa zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazala je velika poklapanja sa merenjima Klimerka, čime se taj uređaj potvrdio kao precizan, pouzdan i tačan.

Da bi učestvovali u projektu i instalirali svoj uređaj, građani treba da popune upitnik koji mogu naći i na stranici Internet društva Srbije. Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2021. godine, a prvih 40 stanovnika koji ispunjavaju sve uslove i dobiju merače biće u obavezi da ih postave do kraja oktobra 2021.

“Sredstva koja smo dobili od kompanije A1 Srbija pomoći će da Klimerko stigne u delove istočne i jugoistočne Srbije gde nema dovoljno državnih mernih stanica. Nadamo da će nam rezultati sa novoinstaliranih uređaja upotpuniti sliku o kvalitetu vazduha u našoj zemlji i unaprediti sistem merenja u celoj zemlji,“ kaže Željka Milošević, iz Internet društva Srbije.

Ova organizacija je u prvoj fazi programa „Svet kakav želiš“ podelila ukupan iznos od 10 miliona dinara sa Fondacijom Petlja (projekat Budi data driven) i Centrom za mame (SOS telefon psihološke podrške majkama). Dobila je najviše novca, 5 miliona dinara, na osnovu glasova građana, koji su glasajući za čistiji vazduh pokazali da im je ekologiija visoko na listi prioriteta. Loš

kvalitet vazduha predstavlja jedan od većih problema – prema procenama SZO u Srbiji 6.600 ljudi godišnje izgubi život usled respiratornih komplikacija zbog aerozagađenja.

Trenutno je u toku druga faza programa „Svet kakav želiš“, u okviru koje će se mentorska i finansijska podrška pružiti inicijativama usmerenim na razvoj dece. A1 je obezbedio sredstva donirajući iznos jedne mesečne pretplate za svaku ugovorenu Prvu tarifu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde