Naslovna Kultura Manifestacijom „Ivanjski venac“ u Tvrđavi obeležen Ivanjdan

Manifestacijom „Ivanjski venac“ u Tvrđavi obeležen Ivanjdan

0
Ivanjski venac
Ivanjski venac foto: GP018

Ivanjdansko jutro u Niškoj tvrđavi proteklo je u znaku manifestacije „Ivanjski venac“, koja je ukrasila Tvrđavu cvećem i dečjom igrom. Ovu manifestaciju, desetu po redu, organizuje Društvo umetnika i pesnika „Slava“, pod pokroviteljstvom GO Crveni krst.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Preteče, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi.

Danas su umetnice iz Udruženja „Slava“ zajedno sa devojčicama iz kulturno-umetničkih društava plele venčiće, koje su delile prolaznicima.

prof dr. Miroslav Milutinović foto: GP018

„Naše umetnice i pesnikinje danas prave venčiće od ivanjskog cveća i mi te venčiće delimo našim sugrađanima. Po nekim našim starim običajima, kuća koja ima ovakav venčić je zaštićena od svakog zla, karakondžula i magija. Prioritet naše opštine je da negujemo stare običaje i negujemo kulturu i jezik“, naveo je predsednik GO Crveni krst prof dr. Miroslav Milutinović.

Poljsko cveće je ubrano na prostoru Vrežine, a mlada Danica je pojasnila kako se zapravo prave venčići, koji se kače iznad ulaznih vrata.

Danica
Danica foto:GP018

„Venac počne da se plete travčicama, koje se uberu i prirodi. Onda se crvenim tračicama vezuje jedna oko druge. Kada se sve zaplete napravi se krug, koji je zapravo venac. Mama i baka su me učile da pletem venčiće, pokloniću ih drugaricama“, pojasnila je ona.

KUD „Buklija“ iz Trupala
KUD „Buklija“ iz Trupala foto: GP018

Organizatori iz Udruženja umetnika i pesnika „Slava“, uz pomoć KUD „Buklija“ iz Trupala, KUD „Abrašević“ iz Niša i umetnika iz Udruženja „Luna“, priredili su folklorski program, izložbe slika i čitanje pesama.

Ružica Petrović
Ružica Petrović foto: GP018

„Simbolika venčića je očuvanje tradicije, prenošenje tradicije s kolena na koleno. Venčić se plete s razlogom. On se plete od lekovitih bilja i stavlja se iznad vrata, kako bi cele godine štitio kuću od svakog zla i nedaća“, rekla je Ružica Petrović iz Udruženja „Slava“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde