Naslovna Kultura Maestro Andrić uputio izvinjenje zbog ispada zbog vatrometa tokom opere „Toska“

Maestro Andrić uputio izvinjenje zbog ispada zbog vatrometa tokom opere „Toska“

0
Maestro Zoran Andrić
Maestro Zoran Andrić foto: fb privatna arhiva

Na platou ispred Beogradske kapije Niške tvrđave 31. maja izvedena je jedna od najpoznatijih i najlepših opera na svetu Pučinijeva „Toska“. Ovaj jedinstveni muzički događaj održan je u sklopu obeležavanja gradske slave u organizaciji Sprske omladinske filharmonije, kojom je dirigovao Zoran Andrić, koji je nakon izvođenja uputio javno izvinjenje Nišlijama.

On je uputio izvinjenje zbog istupanja prilikom izvođenja opere „Toska“, i pružio je opis situacije, zbog koje je došlo do toga tokom izvođenja opere.

„Najiskrenije se izvinjavam svima, kao i gradu i gradskim predstavnicima, za izgovorene reči tom prilikom, a u vezi sa mojim pominjanjem koncerta Ace Pejovića, sledećeg dana na Platou Tvrđave, takođe u okviru slave grada Niša i to smatram ne primerenim, i svojom greškom, jer svaka muzika ima svoju publiku“, započeo je maestro Andrić i dodatno pojasnio situaciju:

„Na početku trećeg cina, nakon par minuta, na opšte iznenađenje svih pojavio se vatromet iz neposredne blizine. To je naravno i ekipu RTS-a, kao i mene i sve izvođače izbacilo iz kreativnog koloseka i prosto zapanjilo, da sam se okrenuo i rekao da je ta situacija neprimerena i da su neke službe to morale znati, kao što su i znale, jer je vatromet planiran za posle 24h, usledio ranije. U tom kontekstu sam i pomenuo sutrašnji koncert Ace Pejovića, samo kao koncert za široke mase, dok na žalost u našoj zemlji operska muzika to nije“.

Maestro Andrić je istakao da je uznemiren zbog nemilog događaja i da nije mogao svoje emocije da kontroliše. Zbog toga se izvinio publici, ali i predstavnicima grada i organizatorima ostalih događaja koji su organizovani povodom gradske slave.

U svom obraćanju je istakao i da je bilo problema sa uzvišenjem prirodne bine, jer je publici bio blokiran vid na izvođače opere zbog orkestra.

Reditelj RTS-a je predložio da se uzdigne bina, međutim to bi, prema rečima Andrića, narušilo veličanstvenu kamenu strukture scene. Jedino rešenje su bile montažne stolice sa uzdignutim redovima, ali to bi iziskivalo dodatni trošak za Grad.

Zaključio je i da su uslovi za probu bili veoma teški, jer su od Grada dobili prostor u kuglani, gde su u to vreme kuglaši održavali turnir.

Opera je spremana samo osam dana, s ponosom ističe Andrić, iako se obično pripreme za operu vrše i po dva meseca kontinuirano.

#Kultura 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde