Naslovna Kultura Izložba „Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda“ i u Nišu

Izložba „Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda“ i u Nišu

0
Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda
Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda

Povodom obeležavanja 220. godišnjice od Prvog srpskog ustanka izložba pod nazivom „Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda“ biće otvorena i u Nišu u Oficirskom domu.

Izložba je prvo bila otvorena u Domu Vojske Srbije u Beogradu od 23. februara do 30. marta, a od 2. do 15. aprila Nišlije će imati priliku da vide slike, skulpture i ostale eksponate kojima je prikazana borba za slobodu srpskog naroda.

Izložbu u Beogradu je otvorio ministar odbrane Miloš Vučević i ukazao da su reči u nazivu izložbe tri reči koje su sveto trojstvo, za sudbinu, istoriju i budućnost naše otadžbine i da ih svakako ne treba razdvajati.

„Ako bi ja trebalo nešto da dodam, onda je to reč – borba. Ona je nekada vojna, nekada ratnička, politička, društvena, uvek odbrambena što se tiče naše države i našeg naroda. I ona je neprekidna. Kad god smo gasili taj plamen borbe, mi smo lutali u mraku neistine, laži, obmana, mi smo gubili vezu sa nama samima. Kad god je taj plamen slobodarski, taj plamen borbe goreo, svetleo, znali smo gde idemo, znali smo na kom smo putu, znali smo šta nam valja činiti“, rekao je Vučević prilikom otvaranja izložbe u Beogradu.

Svečano otvaranje izložbe u Nišu je 2. aprila u 18 sati u Oficirskom domu, na adresi Orlovića Pavla 28a.

Postavku izložbe autora Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ čine slike, skulpture, crteži i vajarski modeli kojima je prikazana umetnički uobličena borba srpskog naroda za svoju slobodu i državu.

Izložba će u Nišu biti otvorena do 15. aprila, a ulaz za sve posetioce je slobodan.