Naslovna Ekonomija Izgradnja jeftinih stanova značajan impuls privredi

Izgradnja jeftinih stanova značajan impuls privredi

0

Najavljena izgradnja između 50.000 i 100.000 takozvanih jeftinih stanova u više gradova Srbije, biće značajan impuls srpskoj privredi, ocenjuje Vlada Srbije.

Jedna od mera kojom će Vlada pokušati da revitalizuje privredu upravo je podsticanje stanogradnje, a Niš je jedan od gradova u kojima će biti ovakve gradnje i to, prema najavama gradonačelnika Zorana Perišića, možda čak na petnaest lokacija na obodu grada.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković potvrdio je za Gradski Portal 018 da će Niš prihvatiti da učestvuje u ovome, ali u meri u kojoj bude procenjeno da su nam novi stanovi potrebni.

S obzirom na to da se u našem gradu vec zida više stotina stanova za socijalno stanovanje u Duvaništu, u kojima je cena kvadrata oko 600 evra, u narednom periodu, prema rečima zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovica, trebalo bi doneti procenu koliko nam je novih jeftinih stanova potrebno.

Zbog zamrlog tržišta nekretnina i visoke cena kvadrata stanova u slobodnoj prodaji, koja se u Nišu u proseku kreće od 800 do 1200 evra, mnoge Nišlije nisu u mogućnosti da reše stambeno pitanje, pa su najave vrha države nova nada na sve. Program Vlade za privredni oporavak predviđa i druge pogodnosti. Podsetimo, jedna od ideja premijera Aleksandra Vučića je da se podstakne građevinarstvo kao jedna od privrednih grana na koju je kriza u Srbiji najviše uticala. Ako država besplatno ustupi zemljište, a investitor se odrekne stoprocentne zarade, kako kaže – moguće je sagraditi jeftine stanove i prodati ih za oko 400 evra po kvadratnom metru. Plan je da se to radi u Novom Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, a razmatrju se i druge lokacije. Država se u tom projektu, kako je premijer obećao, neće mešati u tuđa posla. Stanove će graditi neko drugi i on će preuzeti rizik.

,,Mi se sklanjamo odatle, jer je država loš vlasnik. Država će dati zemljište, između 320 i 390 hektara, i eventualno može da sagradi infrastrukturu, ukoliko ne postoji. I tu se njena uloga završava. Ulogu investitora preuzima kompanija „Araptek” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja će za svoj novac da sagradi stanove. Tom merom vlada deluje na dva polja – podstiče građevinarstvo koje je najviše pogođeno krizom, zapošljavajući operativu i proizvođače građevinskog materijala. i sa druge strane omogućava građanima da po povoljnim uslovima dođu do krova nad glavom“, rekao je Vučić.

Rata za kredit za stan od 80 kvadrata, budući da pomenuta kompanija ne gradi manje, sa bankarskom kamatom od 3,1 do 3,2 odsto iznosila bi od 120 do 130 evra na 30 godina. Prema rečima predsednika Vlade, zarada investitora na ovom projektu bila bi oko 5.000 evra po stambenoj jedinici.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde