Naslovna Niš Intervju: dr Milan Stanojković: SNS jedinstven, GrO Niš funkcionalan

Intervju: dr Milan Stanojković: SNS jedinstven, GrO Niš funkcionalan

0

Gradski Portal 018 – 17.11.2015

Intervju: dr Milan Stanojković, koordinator Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu

1. Stranka Vam je pre šest meseci poverila zadatak da formirate novi Gradski odbor u Nišu. Sumirajući rezultate, da li ste zadovoljni radom i zalaganjima novog povereništva GrO?

– Imali smo veoma specifičnu situaciju, da formiramo novo Povereništvo i da konsolidujemo svoje redove. To smo i uradili. U novoformirani GrO uključili smo sve ljude koji su radili za stranku godinama, ali i dali šansu novim ljudima da rade i pokažu šta umeju i mogu. To se pokazalo kao odličan potez, jer Gradski odbor funcioniše odlično i spreman je za ozbiljne političke poteze.

2. Veliku ulogu u niškom odboru stranke sada imaju i stručni Saveti, koji aktivno rade i čini se da su svojim akcijama stranku još više približili građanima Niša?

– Imamo 22 stručna Saveta i tačno je da su veoma aktivni. Oni organizuju političke akcije sa ciljem da Srpsku naprednu stranku približe građanima Niša. Trudimo se da pratimo aktuelne teme, skoro svakodnevno smo sa građanima, razgovaramo otvoreno o problemima koje imaju i ukazujemo na određena rešenja. Sve to radimo kroz političke akcije koje organizujemo, jer smatramo da je to način da građanima budemo bliži, da čujemo šta ih muči, da kroz politički uticaj koji imamo u Izvršnoj vlasti te problemem i rešavamo.

3. Koji su Saveti najaktivniji i koje akcije izdvajate kao značajnije?

– Među najaktivnijim Savetima svakako su Savet za zdravstvo, Savet za pravna pitanja, Unija mladih i Unija žena. Savet za zdravstvo svojim akcijama i tribinama ukazuje građanima koliki je značaj prevencije, zašto je bitno da brinu o svom zdravlju i na koji način da to urade. Tribine koje su organizovane u Mesnim odborima bile su prilika da meštani iz prve ruke od lekara čuju sve što ih zanima ili se posavetuju oko terapije koju uzimaju. Pojedini MO udaljeni su od najbliže ambulante poprilično, građanima je značilo to što su lekari došli kod njih, kako su rekli oni često odlažu odlazak na pregled upravo iz razloga jer za to izgube ceo dan. Upravo kroz ove akcije saznali smo da je neophodno približiti lekare pacijentima i GrO će nastojati da to reši.Tu je i Savet za pravna pravna pitanja koji svakog ponedeljka i četvrtka u prostorijama stranke razgovara sa građanima i upućuje ih gde i kome mogu da se obrate kako bi rešili pravne nedoumice. Unija mladih svakako je najčešće prisutna u kontaktu sa građanima, dok Unija žena takođe kroz razne tribine koje skreće pažnju javnosti na značajne teme.

4. U okviru tribina koje organizuje Savet za zdravstvo i Vi i gradonačelnik Niša održali ste veoma posećena predavanja.

– Tako je. Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić, kao kardilog, govorio je na tribini povodom Svetskog dana srca. Prisutni u sali Skupštine grada imali su priliku da čuju zabrinjavajuće podatke o zdravstvenom stanju naše nacije, ali i korisne savete kako prevencijom smanjiti opasnosti i rizik od kardiovaskularnih bolesti. S obzirom da sam ja po struci neuropsihijatar govorio sam na tribini povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, jer svi moramo biti svesni očuvanja mentalnog zdravlja i prevencije koja je imperativ na tom planu, jer se mentalno zdravlje često smatra nacionalnim kapitalom.

5. Pomenuli ste savetovanje građana o pravnim pitanjima. Koliko su građani za to zainteresovani i koliko im to zaista znači?

– I te kako su zainteresovani. Nikada se nije desilo da niko ne dođe po neki savet ponedeljkom ili četvrtkom.Ipak, kako bi bili još bliži građanima, kako bi pomogli većem broju ljudi, članovi Saveta obilaze Mesne odbore, organizuju se sastanci jer zaista cilj Srpske napredne stranke jeste da što više pomaže građanima, jer mi smo tu zbog njih.

6. Kada govorimo o Uniji mladih i Uniji žena, u čemu se ogledaju njihove akcije i koje su njihove poruke građanima Niša?

– Akcije Unije mladih održavaju se na centralnim mestima u gradu. Oni su kroz svoje angažovanje pokazali da brinu o starima, da žele da ukažu mladima kojim opasnostima mogu biti izloženi ukoliko ne koriste internet i društvene mreže uz određeni oprez.Odličnim prezentacijama predstavili su meštanima potencijale Gradskih opština. Sarađuju sa svim Savetima i uključuju se u njihove akcije, čime pokazuju da je omladina Srpske napredne stranke društveno odgovorna i da u kontaktu sa građanima žele da ih saslušaju, žele da im pomognu. To isto pokazuju i članice Unije žena. Pomenuću akciju, u sklopu koje je održana i tribina povodom Svetskog dana hrane. Članice Unije žena su ispred stranačkih prostorija prolaznicima ponudile zdravu, domaću hranu, koju su pripremile ovim povodom.Nakon toga održana je prezentacija Zdrava hrana – zdrav život na kojoj je koordinatorka Saveta Svetlana Milijić govorila o značaju zdrave ishrane. Poruke svih Saveta, čitavog Gradskog odbora i globalno Srpske napredne stranke su jasne – tu smo zbog građana, da se borimo za njihovo bolje sutra.

7. U Nišu je otvoren još jedan sektor fabrike Džonson Elektrik, ali i pokrenut rad niškog aerodroma. To pokazuje da se kao stranka, a kroz rad Izvršne vlasti, zalažete za nova radna mesta, za privlačenje stranih investitora.

– Džonson Elektrik je primer dobre saradnje sa stranim investitorima. Na početku u ovoj fabrici radilo je tek 40 radnika, a danas ih ima 400. Investicija je vredna 50 miliona evra, a njenom realizacijom biće dodatno zaposleno još 2.400 radnika. Kada govorimo o niškom aerodromu Car Konstantin dolaskom Vizera opravdano je postojanje aerodroma. Sada imamo letove za Malme i Bazel, a u planu su i nove rute. Novo rukovodstvo uspelo je da modernizuje aerodrom, a restoran u sklopu vazdušne luke dobio je novog vlasnika. To su primeri kako treba raditi.

8. Kada govorimo o nezaposlenosti kao problemu koji je prisutan u celoj Srbiji, da li je tako i u Nišu, šta kažu građani?

– Nažalost, nezaposlenost možda i jeste najveći problem. Ali ono što se ne može osporiti jeste činjenica da se zahvaljujući politici Srpske napredne stranke beleži rast BDP, kurs dinara je stabilan, fiskalni deficit je pod kontrolom. Sve to privlači strane investitore da više ulažu u Srbiju, što omogućava da se otvoraju nove fabrike, da zaposlenost raste i da otvaraju nova radna mesta. Bolji život svih građana cilj je SNS-a i u državi i na lokalu.

9 . Kakva je saradnja sa Izvršnom vlašću u Nišu kako bi se ti, ali i ostali problemi koji muče građane rešili?

– Upravo zahvaljujući tome što su članovi GrO SNS Niš u stalnom kontaktu sa građanima uspevamo da saznamo šta su najveći problemi koji ih muče. Između GrO i Izvršne vlasti napravili smo jedan model saradnje koji sada daje dobre rezultate. Imamo redovne sastanke, zajednički donosimo odluke i pripremamo rešenja koja će pomoći građanima Niša.

10. Da li se uskoro mogu očekivati neke promene, pre svega kada govorimo o direktorima javnih preduzeća i načenicima javnih uprava koji ne rade dobro svoj posao?

– Vrlo brzo nakon što sam došao na ovu fuknkciju najavio sam analizu rada javnih preduzeća , uprava i promene ukoliko se dođe do zaključka da pojedini rukovodioci, funkcioneri, koje je naša stranka predlagala, ne rade svoj posao onako kako treba. Napravili smo uvid za ovih šest meseci, doneli smo određene zaključke i sada je vreme da povučemo neke poteze koje će naši građani, siguran sam, prepoznati kao nešto pozitivno. Biće promena, naravno i u javnim preduzećima i u gradskim upravama, to je prosto neophodno jer bilo je mnogo priče o radu pojedinih javnih preduzeća, bilo je puno nezadovoljstva. Naši ljudi koji su u izvršnoj vlasti su svesni tih problema i zato zajednički radimo na pronalaženju najboljih rešenja.

11. Da li se pripremate za lokalne izbore u Nišu i kako ocenjujete snagu opozicije?

– Za lokalne izbore da, a ukoliko se donese takva odluka i za republičke izbore. Opozicije u Nišu naravno ima, ali je njena snaga minorna, kao što je to uostalom situacija i u Srbiji. Ozbiljne reforme koje su u toku predvodi naša stranka, tako da opozicija zaista nije politički faktor koji može značajno uticati na dešavanja na državnom, pa ni na lokalnom nivou.

12. Da li je rano da pričamo o tome ko će biti nosilac liste Srpske napredne stranke za Niš?

– U ovom trenutku, rano je. Bitno je da je Srpska napredna stranka jedinstvena, a GrO efikasan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde