Naslovna Društvo I NAJTEŽE OPERACIJE DEFORMITETA KIČME KOD ODRASLLIH, UBUDUĆE I U NIŠKOM KC...

I NAJTEŽE OPERACIJE DEFORMITETA KIČME KOD ODRASLLIH, UBUDUĆE I U NIŠKOM KC O TROŠKU DRŽAVE

0

Gradski Portal 018 – 03.11.2018

Niški Klinički centar je, zahvaljujući zalaganju Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od danas i zvanično postala referentna zdravstvena ustanova u kojoj će ubuduće, o trošku države, pored najtežih deormiteta kičme kod dece, biti operisani i najteži deformiteti kičme kod odraslih, a čije lečenje u inostranstvu košta i više destina hiljada evra.

Prve operacije ove vrste sa novim tehničkim sistemima je, uz asistenciju lekara specijalista niškog Kliničkog centra i ovaj put besplatno obavio gostujući španski ortoped i spinalni hirurg, dr Norberto Ventura, a ugradni materijal u vrednosti od nekoliko desetina hiljada evra finansirala je država.

U planu je da, kako je rečeno, zbog postojeće saradnje Uprave KC Niš sa kompanijom „Medkomteh grup“ iz Barselone, španski hirurzi i ubuduće dolaze, edukuju i operišu zajedno sa niškim neurohirurzima.

– Ovo je još jedna zaista velika i značajna stvar za našu ustanovu, ali pre svega za naše pacijente, jer će zahvaljujući državi, svi pacijenti, pored onih najmlađih, sa ovakvim oblicima deformiteta kičmenog stuba, sada moći da budu zbrinuti i operisani ovde potpuno besplatno, za razliku od ranijeg perioda, kada su u drugim zdravstvenim ustanovama u inostranstvu za operaciju plaćali mnogo više, te se još jednom pokazalo da se svojski trudimo, da koliko je moguće unapredimo naše usluge i učinimo ih dostupnima zarad zdrvlja naših građana, izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.- Ovo je još jedan dokaz da država brine o zdravlju svojih građana, a na nama je da i dalje činimo sve da unapređujemo i osavremenjujemo rad naše ustanove, dodao je direktor Radovanović.

Da je ovo još jedan pomak napred u zdravstvu Republike Srbije i obezbeđivanju pre svega „infrastrukture“ za kvalitetan rad u saniranju bolesti kičme koja je široko rasprosranjena u našoj zemlji, potvrdio je i prof. dr Nebojša Stefanović, niški neurohirurg.

– Ovim smo dokazali da država brine o svim našim pacijentima, jer ove mogućnosti, koje sada i koje ćemo nadalje da imamo, a mislim na nove tehnike uz pomoć novog ugradnog materijala, skraćuju vreme operativnih zahvata i čine da naš rad bude odmah vidljiv, odnosno da naši pacijenti istog trenutka vide boljitak, te se nadam da je to jedna nova grana u razvoju niške neurohirurgije, veli prof. Stojanović.

I pacijentkinje koje su operativnim zahvatima bile podvrgnute juče, uspešno se oporavljaju i navode da se nadaju da će i drugi pacijenti imati prilike da reše svoj problem uz pomoć ovakvih, inovativnih rešenja.

-Već godinu dana se mučim sa bolovima i čekam dan kada ću moći da rešim svoj problem, a kako su mi sada objasnili, najbolji stručnjaci su me operisali, tako da sem što već osećam boljitak, nadam se da ću posle svega ovoga da hodam i živim normalno, izjavila je Đurđijanka Nikolić, jedna od prve dve operisane pacijentkinje.

-I ja se već oseća bolje iako je prošlo 24 sata od operacije, imala sam zaista mnogo problema do sada, odlučila se za operaciju i sada se nadam samo što bržem oporavku, kazala je pacijentkinja Ljiljana Dubljević.

Da je operacija prošla bez komplikacija i da se nadaju brzom oporavku, potvrdio je i stručnjak za ovu vrstu patologije kičme, dr Norberto Ventura iz Španije.

– Prezadovoljan sam uslovima u kojima sam radio sa svojim kolegama, jer kao neko ko se dugo bavi rešavanjem ovakvih zdravstvenih problema radio sam u mnogim bolnicama, a najbitnije je da je sve prošlo kako valja i nadamo se da što bržem oporavku pacijentkinje, kao i tome da je ovo samo početak naše uzajamne saradnje kada je reč o odraslima, jer imamo u planu da i dalje asistiramo i edukujemo naše kolege u Nišu, te se nadam da ćemo, uz pomoć novih, inovativnih rešenja u smislu ugradne opreme kojom mi raspolažemo, a koju zahvaljujući angažovanju Republike Srbije koristimo i ovde, pomognemo mnogim pacijentima, istakao je španski hirurg, dr Norberto Ventura.

I iz španske kopmanije „Medkomteh grup“ najavljuju svaki vid pomoći za ubuduće.

Drago mi je što polako širimo saradnju sa ustanovama u Srbiji i što na ovakav način uz pomoć Ministarstva zdravlja i države pomažemo pacijentima, a trudićemo se da učestvujemo što više u edukaciji i obuci naših lekara koji će raditi intervencije, naveo je Dragan Škrbić, direktor kompanije.

U planu je da u niškom Klničkom centru, pored intervencija koje se obavljaju na niškoj Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju, uskoro bude operisano još odraslih pacijenata sa teškim deformitetima kičmenog stuba, a u najavi je da će kao gostujući neurohirurzi biti mnoga svetska imena iz ove oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde