Za mnoge kuhinja predstavlja prostoriju u kojoj se hrana sprema samo da bi podmirila osnovne fiziološke potrebe. Ipak, kada kuhinja postane poligon za eksperimente koji donose bogatstvo novih ukusa, jela koja nemaju imena i nastaju čistom domišljatošću, ta prostorija pretvara se u pravu laboratoriju.
Inspirativni umovi već su nadenuli ime “kitchen lab“ onima koji u kuhinji provode vreme kako bi zadivili, najpre sami sebe, a potom i one koji će hranu probati. Može se slobodno reći da je “kitchen lab“ čitav jedan umetnički pravac koji osim kreativnih kuvara zahteva i publiku koja je željna kulinarskih improvizacija.
Domaća kuhinja već se standardno kreće u istim pravcima, a po mišljenju mnogih pristalica spontanosti, valja je ponekad osvežiti trenutnim idejama koje spajaju nespojivo.
Čini se da je najbolje mesto koje objedinjuje kreativne kuvare, publiku željnu novina i dovoljan broj ljudi, upravo bar. Barska kuhinja i kuhinja gradskih pabova i kafića, u poslednje vreme je nalik jedna drugoj, pa se oni hrabriji odlučuju da svoje ideje dopune smelim eksperimentima.
Niš se, ovih dana, podigao na lestvici grada sa dobrom hranom, jer je u svet hrane uplovila eksperimentalna kuhinja Gurmanlook Kitchen Lab koja je već nekoliko prezentacija imala u pabu Labeerint.
Ideja mlade preduzetnice Marije Petković, majke troje dece, da svoju diplomu profesora engleskog jezika, zameni inspirisanjem nepca gurmana i sladokusaca, krunisala se njenom kuhinjom koja u Nišu postaje prepoznatljiva.
Nišlije će imati tu sreću da će od 15. januara svakog dana moći da probaju ono što u primorskim krajevima nazivaju “gulozecama“ (specijalitetim).
U Balkanskoj ulici, na korak od Nišavskog keja, Marija i njen tim će svoje gurmanluke nuditi Nišlijama i svima onima koji bi zbog dobre hrane naišli u “Vilin grad“.
Isplesti goblen od hrane, na tanjiru, tako da osvoji svojim izgledom nije lako. No, kad se u sve to utka i malo mašte, gurmanske duše i želje da se impresioniraju oni koji vole kulinarske egzibicije, čitava situacija podseća na spoj igre i čarolije.
Kažu da put do srca ide preko stomaka, a jedinstveni i neponovljivi ukusi stvoreni u kuhinjskoj laboratoriji “Gurmanlook“ pisaće istoriju kada je u pitanju modernizacija pristupa spremanju hrane.
Stoga, od utorka, kreativnoj Mariji dugujemo makar jedan zalogaj njenog eksperimenta koji će možda izgraditi dugoročno poverenje.