Naslovna Društvo Gradski štab: Ugostiteljski objekti da usklade rad sa primenom zaštitnih mera

Gradski štab: Ugostiteljski objekti da usklade rad sa primenom zaštitnih mera

0
foto: kabinet gradonačelnika Niša

Gradski štab za vanredne situaciju doneo je naredbu da se rad ugostiteljskih objekata, kladionica, kockarnica i automat klubova organizuje tako da se na najmanju moguću meru svede mogućnost prenošenja korona virusa.

Rad ugostiteljskih objekata kojima je primarna delatnost pripremanje hrane može se organizovati kroz dostavu hrane, prodaje preko kioska, na otvorenom (u baštama), u zatvorenom ili kombinovano, da obavljaju svoju delatnost na dva ili više načina.

Pre otvaranja objekata poslodavci su dužni da organizuju rad i smene u skladu sa primenom zaštitnih mera, da obezbedi dovoljan broj zaštitinih sredstava i da se proverava koliko se ona upotrebljavaju.

Obavezno je nošenje lične zaštitne opreme, neophodno provetravanje prostorija, pranje, čišćenje i dezinfekcija prostora, pribora i opreme.

Potrebno je da se strogo vodi račina da dezinfekciono sredstvo ne dođe u kontakt sa hranom, kao i da se obezbede obeležena mesta za higijensko odlaganje otpada u objektu i bašti.

U skladu sa mogućnostima, poželjno je odvojiti postupke naplate usluga od poslova usluživanja hrane, da se na vidnim mestima postavi obaveštenje o merama prevencije, a na spoljnoj strani pultova, da se postavi dozer pumpa ili pumpica sa raspršivačem sa dezinfekcionim sredstvom.

Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. U suprotnom obezbediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti prostor između stolova, stoji u naredbi štaba.

Pored ovih odredbi radnici i zaposleni u ugostiteljskim objektima su u obavezi da kontrolišu pojedinačni ulazak posetioca u  prostorije objekta.

Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje.

Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom.

U svim ostalim prilikama boravka u prostoru objekta, dolaska/odlaska, naručivanja, preuzimanja, plaćanja na pultu, korišćenja sanitarnih prostorija, gosti moraju nositi masku (ili drugi vid zaštitne pokrivke za nos i usta).

Poslodavac ima obavezu da sprovodi praćenje zdravstvenog stanja zaposlenih pri dolasku na posao i da odmah udalji sa radnog mesta zaposlene kod kojih su se ispoljili simptomi bolesti-

Naredba se odnosi na sve privredne subjekte na teritoriji Grada Niša registrovane za obavljanje delatnosti iz oblasti trgovine na malo, koja obuhvata i prodaju hrane i pića u ugostiteljskim objektima i prodaju hrane za nošenje, kao i na kladionice, kockarnice i automat klubove.

Nadzor i kontrolu primene odredbi ove Naredbe vršiće nadležne inspekcijske službe. Za nepoštovanje navedenih mera i obaveza iz Naredbe primenjivaće se kaznene odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Sl. Glasnik RS“, br. 15/2016).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde