Naslovna Društvo Grad opredelio bespovratna sredstava za 57 mikro, mala i srednja preduzeća

Grad opredelio bespovratna sredstava za 57 mikro, mala i srednja preduzeća

0

Gradski Portal 018 – 11.11.2018

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Grad Niš je u okviru realizacije programa lokalnog ekonomskog razvoja raspisao javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po nekoliko različitih mera niškim mikro, malim i srednjim preduzećima. U okviru četiri kruga u predviđenom roku pristiglo je 150  prijava.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća doneta je odluka o dodeli bespovratnih sredstava za internacionalizaciju i unapređenje konkurentnosti 57 mikro, malih i srednjih preduzeća.

“ Mera internacionalizacije podrazumeva mogućnost nastupa ili prezemtacije na međunarodnim sajmovima u inostranstvu. Mera konkurentnosti ima nekoliko različitih namena ,  pre svega uvođenje sertifikata za testiranje novih proizvoda i unapređenje procesa proizvodnje ili samih proizvoda objasnio je dr Milan Ranđelović  načelnik  Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Bespovratna  sredstava dodeliće se za finansiranje tri projekta koji će doprineti boljoj saradnji tri naučno-obrazovne institucije i 14 malih i srednjih preduzeća.

Prema rečima načelnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milana Ranđelovića za pomenute mere izdvojeno  je  28 miliona dinara.

Osim ove, doneta je još jedna odluka , o preraspodeli sredstava u okviru predviđenih mera i sredstava.

„Za  određene mere imali smo veće , a za neke manje interesovanje od inicijalne predviđene strukture, te smo Gradskom veću predložili  izmenu jedne tačke Programa lokalnog ekonomskog razvoja. Ova izmena  podrazumeva preraspodelu sredstava u okviru ukupno odobrenog iznosa. S obzirom da smo imali 29 jako dobrih prijava firmi  i naučno obrazovnih institucija, za koje je moguće u okviru istih budžetskih sredstava odobriti sredstva samo izmenom te  jedne tačke programa lokalnog ekonomskog razvoja, tražili smo od Gradskog veća da prihvati rešenje o preraspodeli” dodaje  načelnik Ranđelović

On objašnjava da ukoliko se ne bi izršila preraspodela, praktično bi ostala neutrošena sredstva ponakim predviđenim merama za koje je vladalo manje interesovanje od predviđenog.

Skupština grada treba da verifikuke odluku Gradskog veća i kada se ta izmena usvoji od strane odbornika Skupštine biće moguće da se sredstva usmere ka onim merama za koje vlada najveće interesovanje.

Inače, najveće interesovanje vladalo je za meru unapređenja konkurentnosti i za meru unapređenja saradnje naučno-obrazovnih institucija i privrede, rekao je Ranđelović.

“Interesovanja je postojalo  za sve mere ,  ali je iznos predviđenih sredstava za određene mere bio  veći od ineresovanja . Imali smo precenju potrebu kod podrške start up centru i kovalking centru odnosno firmi koje rade u tim preduzecom. Tu je ostalo oko milion 700 hiljada dinara viška u odnosu na predviđena sredstva. Takođe smo mali smo oko 500 000 dinara kod internacionaizacije  udruženja i privrednih asocijacija i višak sredstava kod interrnacionalizacije naših mikro, malih i srednjih preduzeća. Pojedinačno najveće interesovanje je bilo na merama saradnja naučno obrazovnih instirucija i privrede. Tu imamo još dva izrazito dobra projekta na merama unapređenja konkurentnosti. Ovde je bilo dosta dobrih prijava i dobrih firmi, pre svega za uvođenje sertifikata , testiranje novih proizvoda i unapređenje procesa proizvodnje –rakaoje Ranđelović.

Javni poziv je zatvoran , prijave su otvorene i rangirane. Gradsko veće je donelo odluku, na bazi postojećeg programa lokalnog ekonomskog razvoj,a da sredstva preusmere ka onim projektima za koje je bilo više interesovanja

“Ukoliko Skupština Grada bude prihvatila tu izmenu programa lokalnog ekonomskog razvoja, imaćemo priliku da podržimo više onih koji su se prijavili i ispunjavaju kritrijume”, rekao je Ranđelović.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde