Naslovna Društvo Grad Niš povećava finansiranje usluge prihvatilišta za decu i mlade

Grad Niš povećava finansiranje usluge prihvatilišta za decu i mlade

0
Dom Duško Radović foto: GP018

Grad Niš je ove godine odobrio 18 miliona dinara za finansiranje usluge prihvatilišta za decu i mlade koja se sprovodi pri Domu “Duško Radović”. Ova usluga smeštaja usmerena je ka pripremi dece i mladih za povratak u biološku porodicu, smeštaj kod hranitelja ili osposobljavanje za bržu integraciju u zajednicu. Projekat će trajati 12 meseci.

Gradsko veće je donelo odluku o povećanju finansiranja sa prethodnih 16 miliona na 18 miliona dinara. Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović, istakla je da je ovo deseta licencirana socijalna usluga koju Grad podržava. 

Dušica Davidović, foto:GP018

“Grad je prepoznao potrebu brige za decu i mlade. Ova usluga je posebno važna jer se odnosi na najranjiviju kategoriju dece, omladine i mladih koji dolaze iz porodica sa narušenim odnosima ili drugih problema i moraju biti izmeštena u prihvatilište. Naš cilj je da se brinemo o njima, da ih zaštitimo od nasilja i eksploatacije”, rekla je Davidović.

Ona je podsetila da jedan broj dece čitavu godinu boravi u prihvatilištu, gde im se pruža adekvatna psihološka podrška.

“Izuzetno je značajna usluga koju smo prošle godine licencirali i u
kojoj Grad u značajnoj meri finansira održivost ove usluge”,kazala je Davidović.

V. d. načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, Danijela Spasović, dodala je da je nastavak finansiranja ovog projekta kao partner sa Domom “Duško Radović” i Centrom za socijalni rad “Sveti Sava”.

Danijela Spasović foto: GP018

“Nažalost, postoji određeni broj dece koji kontinuirano boravi u
prihvatilištu tokom cele godine. Naša obaveza je da im obezbedimo siguran i podržavajući okvir kako bi imali priliku za normalan život”, naglasila je Spasovićeva.

Za gradsku većnicu Mariju Ranđelović ovo je najhumanija usluga koju donosi grad.

Marija Ranđelović,foto:GP018

“Moram da kažem da su ta deca u najrizičnijem položaju, da društvo ovom odlukom pokazuje da ih neće zaboraviti. Kada govorimo o ovoj deci, ne govorimo o problematičnoj deci, već o deci koja su ostala bez roditeljske ljubavi i da moramo da ih pripremimo za samostalni život nezavino od toga koliko imaju godina”, rekla je Ranđelović.

Ovim povećanjem sredstava, Grad Niš potvrđuje svoju posvećenost brizi o najugroženijim članovima zajednice i podršci njihovom sigurnom razvoju i reintegraciji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde