Naslovna Društvo Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja već u prvom roku popunio budžetska mesta

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja već u prvom roku popunio budžetska mesta

0
Prvi upisni rok na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu je, prema rečima profesora dr Mirsada Nurkića, prodekana za nastavu, protekao očekivano, a novu generaciju studenata ovog fakulteta činiće 140 akademaca koji će se školovati o trošku države, dok je na  rang listi za samofinansiranje upisano njih 11.

Ukupan broj studenata koji su konkurisali za upis je 165. Za drugi, septembarski upisni rok ostalo je još 44 mesta za samofinansiranje. Sudeći po broju zainteresovanih kandidata mesec dana pre početka nastave i ova mesta će biti popunjena. Osim toga, fakultet sve više privlači strane studente kojih na akreditovanom programu stukovnih studija za učenje na daljinu ima već 9.  Među njima se nalazi id obar broj vrhunskih sportista koji su članovi reptezentacija nekih evropskih zemalja. Za kanditade koji su se prijavili za upis fakultet je organizovao i pripremnu nastavu koja bila svojevrsna simulacija prijemnog ispita. 

Moram da napomenem da je fakultet malo specifičan u pogledu prijemnog ispita jer dosta ima praktičnog rada, sportski i gimnastički poligon, atletika i  plivanje.Kada se  pogleda šta se traži od njih na prijemnom, to su i preciznost i vreme, može se reći da su oni uspešno odgovorili svim našim zahtevima“, ističe Nurkić.

 Prema rečima profesora dr Mirsada Nirkića pripremna nastava je svojevrsna  proba za sam prijemni ispit jer se može posmatrati i kao simulacija istog.

 „Dosadašnja praksa je pokazala da kandidati koji ne prođu našu pripremnu nastavu na prijemnom ispitu osvoje nešto manji broj poena od prosečnih kandidata koji su se pripremali kod nas“, kaže Nurkić.

U skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije i Ministarstva prosvete napravljena je i reorganizacija nastave na fakultetu. U vrema trajanja aktivnosti na fakultetu su se svi pridržavali propisanih mera zaštite. Studenti su prolazili dezobarijeru, nosili  maske, u svakoj prostoriji se nalaze sredstva za dezinfekciju ruku.

 „Organizovana je blok nastava za sve praktične predmete na svim godinama i to se pokazalo za neku nijansu i bolje u odnosu na redovni rad sa studentima jer blok nastava zahteva od studenta da u svakom danu obnavljaju i uče nove elemente što je na kraju rezultiralo i njihovim boljim uspehom“, ističe prodekan za nastavu FSFV profesor dr Mirsad Nurkić.

Budući da se situacija oko pandemije korona virusa ne smiruje, bar za sada,na ovom fakultetu se uveliko pripremaju da novu akademsku godinu započnu na način na koji su završili drugi semestar u ovoj godini.

„Neke naznake za naš dalji rad se već naslućuju, a ono što je specifično kod nas je da imamo akreditovani program za nastavu na daljinu pa nam je to u mnogome pomoglo da se prilagodimo onlajn nastavi na svim nivoima studija, a posebno na osnovnim akademskim studijama. Naši studenti  su za kratko vreme uspeli da savladaju korišćenje više nastavničkih portala ili sajt fakulteta  i da sa određenim profesorima  imaju komunikaciju i na drugim platformama  koje su im bile  ponuđene“, ističe Nurkić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde