Naslovna Društvo Epidemija odlaže Nišvil i Filmske susrete

Epidemija odlaže Nišvil i Filmske susrete

0
Filmski susreti/foto:arhiva redakcije
Štab za vanredne situacije grada Niša ocenio je danas da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tradicionalnih avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu i da se one moraju odložiti. 
U saopštenju, objavljenom na zvaničnom gradskom sajtu, navodi se da je ovakva ocena doneta na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje Niš.
Najnovija odluka Štaba za vanredne situacije, izmedju ostalog znači odlaganje Nišvil džez festivala koji je trebalo da bude održan od 7. do 16. avgusta i Filmskih susreta koji su trebalo da budu održani od 24. do 30 avgusta.
Članovi Štaba za vanredne situcaije su ocenili da je aktuelan epidemiloška situacija u gradu „složena“, ali da sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata.
Epidemilošku situaciju, rečeno je u saopštenju, posebno usložnjava činjenica da se u Niš svakodnevno dopremaju i pacijenti sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije.
„Klinički centar Niš je dobro snabdeven svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i u ovom trenutku raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih. Medjutim, mora se raditi i na obezbedjivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije“, navedeno je u saopštenju Gradskog štaba.
Članovi Štaba su se saglasili da ogromna većina gradjana Niša poštuje propisane mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima.
„Nepoštovanja i dalje ima i prema takvima se moraju preduzeti zakonom predvidjene mere“, istaknuto je u saopštenju.
Štab je ocenio da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije medju tom populacijom, ali i starijim osobama sa kojima su mladi u svakodnevnom kontaktu.
„Po ovom pitanju preduzeće se posebne mere, u prvom redu edukativne“, rečeno je u saopštenju.
Štab je inspekcijskim organima izdao  nalog da intenziviraju kontrole poštovanja mera, uz podsećanje da su za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predvidjene kazne koje za pravna lica mogu iznositi i dva miliona dinara.
Odlukom gradskog Štaba privremeno je zabranjen rad robnih pijaca. Zabrana se ne odnosi na auto pijacu, cvetnu pijacu i zelene pijace na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde